John Statz, The Fire Sermon

The Fire Sermon is het 8ste album van de Amerikaanse singer-songwriter John Statz uit Denver, Colorado. Ruim 10 jaar terug startte John Statz een loopbaan als neofolk muzikant, nadat hij bevriend raakte met- en geïnspireerd werd door Jeffrey Foucault en Peter Mulvey, tijdens een optreden ergens in Wisconsin, waar ze gedrieën zijn geboren. Door uitgebreidere (elektrische)instrumentaties, pop beïnvloede arrangementen en vollere productie onderscheidt The Fire Sermon zich positief ten opzichte van de meer op akoestische folk geënte invulling, die voorgaande albums kenmerken. Binnen dit enigszins hernieuwde kader klinkt zijn stem iets hoger, kleeft aan elk nummer een pakkende melodie en is de variatie groter. Qua teksten staat de liefde centraal, waarvan zo’n beetje het gehele spectrum aan bod komt: van ontluikende vurigheid tot complete verdorring. Statz, die zichzelf begeleidt op akoestisch gitaar, beschikt over fijnbesnaarde studiobegeleiders. Zij leveren sprankelend klinkende elektrische gitaren en mandoline, soulachtig toetsenspel (waaronder Wurlitzer), opvallend zwevende bastonen, mooi treurende celloklanken en fraaie tweede stemmen. Dat alles legt een zweem van melancholie over het album, waarin een goede balans is aangebracht tussen dromerige ballades en aardse rockers. Sterk album. (Why River Records)