Tom Paxton, Boat In The Water

Tom Paxton is een folk-hero, een echte folk-legende. Actief vanaf de late jaren 50 van de vorige eeuw en met een karrevracht vol LP’s en CD’s op zijn naam. Hij wordt in oktober van dit jaar 80, maar dat is geen reden om het wat rustiger aan te gaan doen. Voor de periode van eind maart tot half mei staan er 11 concerten in de USA gepland en er is recentelijk een nieuwe CD verschenen, volgens zijn website zijn 63e, inclusief de interessante heruitgave op CD van een concert uit 1962 (Gaslight cafe, Greenwich Village) in 2014. Zijn eerste studio-LP verscheen op 1 december 1964 (‘Ramblin’ boy’). In 1970 kocht ik voor het eerst een LP van de man, toepasselijk getiteld ‘6’ met daarop machtig mooi origineel folkmateriaal met als hoogtepunt de meest beklemmende anti-oorlog song die ik ooit hoorde, ‘Jimmy Newman’. Inmiddels bezit ik zo’n 30 LP’s en CD’s van de man, de verzameling is dus verre van compleet. Goed, terug naar de nieuwe CD, waarop we naast een achttal nieuwe songs ook een paar bekende oudjes tegenkomen, zoals ‘Outward bound’ (van de LP met dezelfde naam uit 1966 en daarna nog 10 keer gecoverd), ‘The last hobo’ (een song van John Denver, verscheen op ‘And loving you’ uit 1986), ‘Life’ (1979), ‘Ev’ry time’ (1998) en ‘Home to me’ (wederom 1986). De stem van Tom is hoorbaar fragieler dan vroeger, maar de uitstraling en de zeggingskracht van zijn songs is onverminderd sterk. De begeleiding is zeer kleinschalig (bas, gitaar, zang). Het stevige protest is verdwenen, een milde beschouwing van het leven van alledag is gebleven.

Onverminderd interessant, wat rustiger en milder dan voorheen, breekbaar en sympathiek, dat is en blijft Tom Paxton, tijdgenoot (Washington Square, Greenwich Village, New York, begin jaren 60) van Dylan, Phil Ochs en Eric Andersen. Een echte folk-legende, nogmaals. (Pax Records)