Chris Murphy, Hard Bargain: Live/Solo

De fiddler/songwriter Chris Murphy (hij zingt ook) werd geboren in de buurt van New York City uit Iers/Italiaanse ouders. Hij woont en werkt momenteel in Los Angeles. De man heeft een behoorlijke staat van dienst, was actief op vele CD’s van collega’s (singer-songwriters) en bracht in de 25 jaar dat hij meedraait een flink aantal CD’s uit. Als voornaamste invloed noemt hij David Lindley – fiddler en lap steel speler bij Jackson Browne in de Seventies. Zijn laatste CD is een live-opname uit een klein theater in Boise, Idaho. Alleen Murphy met zijn fiddle en zijn stem en zijn composities. Een waar genoegen om te beluisteren. Ik werd herinnerd aan een soortgelijk project van de cajunfiddler-singer-songwriter Doug Kershaw: ‘Alive and Pickin’’ uit 1975. Dezelfde sfeer, hetzelfde enthousiasme bij het publiek, dezelfde stamp-begeleiding van de fiddler. In 56 minuten passeren 10 eigen songs, meestal in een mid-tempo arrangement. Met name ‘Hard Bargain’, ‘Ain’t no place’, ‘Holcombe Creek’ (een adaptatie van een 19e eeuwse Murder Ballad) en de aangenaam verrassend opgebouwde ‘White Noise’ kunnen mij optimaal bekoren. Met ‘Last Bridge’ brengt hij een soort tribute aan de muziek van Chuck Berry. Een adempauze vormt het rustige country-deuntje ‘Prevailing Winds’ waarin Chris niet stampt en extra gevoelig doorkomt. Heerlijk! Rest mij te vermelden dat Chris in de afsluiter zijn fiddle als een soort mandoline bespeelt, het geeft ‘Friend’ een extra dimensie.

Ik weet dat een fiddle niet ieders liefde is, maar misschien kan deze Chris Murphy iets teweeg brengen bij de twijfelaars. Ik vind deze CD een verademing. Brings back good memories. Ik ga gauw die Doug Kershaw beluisteren. Ik heb gelukkig nog een prima platenspeler. (Teahouse Records)