Them Dirty Roses, Them Dirty Roses

Them Dirty Roses komt oorspronkelijk uit Alabama, maar de bandleden wonen tegenwoordig onder één dak in Nashville, TN. De groepsleden zijn de broers zanger/gitarist James Ford en drummer Frank Ford, bassist Ben Crain en gitarist Andrew Davis. Wat de groepsnaam al min of meer doet vermoeden maakt het kwartet onvervalste southern rockmuziek, met songteksten die over het ruige leven van een rock ‘n’ roller gaan, oftewel: flessen whisky, kannen bier, nog meer versnaperingen en vrouwen natuurlijk. In Lynyrd Skynyrd en Staatgenoot Hank Williams vindt het vervaarlijk ogende kwartet hun muzikale voorbeelden, al is eerstgenoemde op hun eerste album qua invloed sterk toonaangevend. Nou ja, album? Dat wil zeggen: feitelijk samengesteld uit twee eerder uitgebrachte EP ’s, aangevuld met twee live nummers. Bij elkaar genomen een heerlijk staaltje samengebalde energie: opzwepende melodieën, krachtige gitaarriffs, puntige solo’s, markante hoeklijnen en niet in de laatste plaats de hitsige zang uit de fenomenaal rockende soulstrot van James Ford. Nee, het album is niet enkel een opgetrokken geluidsmuur. Er is ruimte voor rustige akoestische intro’s en subtiel ingebouwde orgelfragmenten en jawel, af en toe is er in de verte zelfs een banjo te horen. Onbetwist prijsnummer is het half elektrische half akoestische Cocaïne and Whiskey, de catchy opener als geschikte opmaat voor een bijzonder plezierig luisteruurtje. (Independent)