Jeff Finlin, The Guru In The Girl

Jeff Finlin is geboren in Cleveland, Ohio in een familie die van Ierse komaf is. De Amerikaan heeft West Europees bloed door zijn aderen lopen. Als muzikant scoorde hij de eerste kritieken met de groep The Thieves. De langspeler “Seduced By Money” werd geproduceerd door Marshall Crenshaw en kreeg goede recensies. ‘Everything But My Heart’ werd zelfs een kleine hit. In 1993 stopte de groep.

Finlin is geen muzikant die jarenlang anoniem in een groep kan musiceren. Hij kiest er voor alleen verder te gaan. In 1993 brengt hij in eigen beheer het album “Lonely Night” uit en gaat uitgebreid toeren. Finlin speelt veel op Europese podia. Voor een man met gitaar en een doorleefde stem is elke sinaasappelkist een podium, is elke straathoek een concertzaal. Finlin maakt sinds die tijd rustige Americana.

In Nederland raakt Finlin bevriend met B.J. Baartmans. Voor “The Guru In The Girl” neemt Baartmans als mede producent plaats achter de knoppen en tovert mooie melodieën uit zijn gitaar. Bij beluistering van eerdere releases van Finlin vallen twee zaken op. Hij schrijft geen schokkende nummers, alle melodielijnen klinken min of meer bekend. Tweede opvallende feit zijn de teksten. De Amerikaan schrijft met groot gemak goedlopende, veelzeggende zinnen. Finlin schrijft geen platte, uitgekauwde zinnen maar mooie woorden in klinkende regels.

In 2015 trekt Finlin door Nederland voor een aantal optredens. Bij deze concerten wordt hij muzikaal geholpen door B.J. Baartmans. Het duo heeft de tijd naast de optredens gebruikt om de nummers voor “The Guru In The Girl” op papier te zetten. De teksten van Finlin en de snaren van Baartmans vormen een zeldzaam goed klinkende combinatie. Sleutelnummers noemen betekent andere tracks tekort doen. “The Guru In The Girl” is een prachtige muzikale Americana trip, waarbij het fijn luisteren is naar zinnige, af ten toe ontroerende teksten. Aanrader. (Continental Song City)