Cormac O Caoimh, Shiny Silvery Things

Singer-songwriter Cormac O’Caoimh (hoe zou dat worden uitgesproken?) komt uit Cork, Ierland. ‘Shiny silvery things’ met zijn hoes vol van deze dingen (o.m. kerstballen, een metalen theekopje-met-schotel, een scheidsrechterfluit, een armband, een vork, een opmaakspiegel staan afgebeeld op zowel voorkant als achterkant van het digipack) is zijn vierde CD. Geafficheerd als folk, maar in werkelijkheid een aangenaam akoestisch popachtig werkstuk – met folkaccenten, dat wel. De instrumentatie is prachtig, O’Caoimh speelt gitaren en zingt, producer Cormac O’Connor doet bas, telecaster en keyboards en verder horen we drums, additionele elektrische gitaar, viool en (‘A packed car’ alleen) saxofoon. Alle 12 songs zijn van O’Caoimh, de glimmende zilverkleurige spullen komen in zijn liedjes terug (uiteraard de titeltrack, maar ook ‘Tea in my teacup’, ‘Big mirror’ en ‘Lampshade lights’ refereren eraan). Mijn favoriet is het heerlijk ingetogen ‘Born’: ‘You should have been born somewhere else, a town designed by a kind architect. You should have been born somewhere else, somewhere more and less pedestrian. You could have been born somewhere else You should have been born somewhere else, with blessings blossoming your fingertips, You should have been born somewhere else, where your grace would grace all who you met’. Aldus Cormac O’Caoimh.

‘Shiny silvery things’ is een sympathieke CD van een poppy Ier. Ik ken zijn vorige werk niet, kan dus niet vergelijken, maar voor de liefhebbers van pure Ierse folk een waarschuwing: dat brengt deze man niet, maar als je van fijne en intelligente popmuziek met een folkrandje houdt is dit je CD! (Independent)