Lee Bains III & The Glory Fires, Youth Detention

Het derde album van Lee Bains III & The Glory Fires is bij momenten als een reis terug in de tijd. In openingsnummer Breaking It Down staat de luisteraar zomaar in Abbey Road Studio. The Glory Fires citeren in het intro losjes I Want You van The Beatles. Black & White Boys heeft even later een riff die in een extra track precies zou passen op een heruitgave van het debuut van The Clash. Lee Bains III eert met een groots gebaar Joe Strummer, de legendarische zanger van de groep. En zo zijn er meer verwijzingen bij de punkrock nummers. Youth Detention is ook meer dan een trip naar het verleden. De groep maakt muziek die fris klinkt en veel energie heeft. Daarbij snijdt Lee Bains III onderwerpen aan die voor de luisteraar anno 2017 relevant zijn. En met zeventien nummers is Youth Detention een heerlijke l-a-n-g-speler.

De echte Alabama rock ‘n’ roll. Bij het debuut There Is A Bomb In Gilead in 2012 werd de lat hoog gelegd. Het viertal maakte punkrock en leende graag flarden blues, rock en zelfs af en toe wat country voor de eigen liedjes. Voor opvolger Dereconstructed verhuisde de groep naar het beroemde Sub Pop label. De plaat kreeg aandacht van de schrijvende pers, scoorde goede kritieken, maar leek ook een pas op de plaats. Tien tracks slechts op het schijfje en de groep zette met een groter budget geen stappen vooruit. Was het avontuur nu al uit de muziek verdwenen?

Lee Bains III & The Glory Fires hebben voor het derde album in ieder geval gebroken met het verleden. De deur van Sub Pop werd dicht gegooid en bij Don Giovanni Records vonden Lee Bains, Blake Williamson, Adam Williamson en Eric Wallace een nieuw onderkomen. De groep lijkt zich thuis te voelen bij het nieuwe label en doet daar in maar liefst zeventien nummers verslag van. Niet alle nummers reiken tot de lat die in 2012 werd geplaatst. Youth Detention is een plaat met veel nummers, met ideeën die direct in de studio de computert zijn in geslingerd. Niet lullen maar poetsen, was waarschijnlijk het motto. Die houding werkt prima op deze release.

Vanaf het eerste nummer, met die flard I Want You van The Beatles, is het alsof de groep op een podium staat en de knop van opnemen (REC) indrukt. De muziek, de straat, de vriendschappen, politiek, seksualiteit, religie en de lol van het leven zijn onderwerpen waar de groep zich hoorbaar goed bij voelt. Met de nieuwe nummers van Youth Detention zal de groep met plezier op pad gaan. Lee Bains III & The Glory Fires hebben een uitstekend derde album afgeleverd. (Don Giovanni Records)