Born 53, A Talent Unrecognized

Born 53 is een Zweedse band uit Stockholm, opgericht in 2003. Volgens hun facebook-pagina speelt het kwartet een mengsel van blues en rootsmuziek, waarbij de songs voor het overgrote deel uit de eigen gelederen komen, met een enkele cover, waarbij Bob Dylan dan weer een hoofdrol mag vertolken. De eigen gelederen zijn Jörgen Larsson (drums, percussie en djembe),  Hans Birkholz (ook goed voor een enorm aantal instrumenten – 8 verschillende gitaren w.o. lapsteel en resonators, ukulele, charango, kalimba en sonic gadgets (wat mag dat wezen?)), Ánders Lindh (zang, gitaren, piano, guitarlele (tja, wat nu weer) en percussie) en Asa Kallen Lindh (zang, mandoline, gitaar en percussie).  De voornaamste songwriter is voorman Anders Lindh (7 songs), Birkholz schreef er drie en de covers zijn van – uiteraard – Bob Dylan (‘Forgetful heart’) en Paddy McAloon (van de groep Prefab Sprout, zijn ‘Devil came a’ callin’’ is een mooi folkliedje met een hoofdrol voor de mandoline). Born 53 maakt van haar muziek een leuk feestje, muzikaal gezien steekt alles perfect in elkaar, de arrangementen zijn prima, de percussie neemt een belangrijke rol in. Met ‘The spin’ brengt de groep een subtiel instrumentaaltje met een leuke rol voor de resonator gitaar. De prachtige afsluiter van de CD is een live opgenomen ‘Man in a Stetson hat’, live is de groep beslist de moeite waard!  Aparte muziek.

Moeilijk in een hokje onder te brengen, dit Born 53. Eigenzinnige muziek, met verwijzingen naar bijvoorbeeld Dire Straits (‘Crimson red and aqua blue’) en Ad van Meurs (‘The sleepless’). Prima zang, gave samenzang (‘Morning song’). Bluesy, poppy, folky, alles is aanwezig. (Independent, Big Note Production)