The Mavericks, Brand New Day

Ze draaien al een behoorlijk lange tijd mee, de rootsrakkers uit Miami, Florida (oorspronkelijk althans), The Mavericks. Er verschenen tot dusver 8 studioalbums van de heren, waarvan ‘Music for all occasions’ (1995, met het prijsnummer ‘All you ever do is bring me down’ waarop Flaco Jimenez een heerlijke gastrol speelt) en ‘Trampoline’ (1998, groot succes in de UK, minder in de USA, het nummer ‘Dance the night away’ reikte tot plaats 4 in de hitlijsten in de UK). Voorman en voornaamste liedschrijver Raul Malo had een tijdje een solocarrière, maar in 2012 begon men opnieuw. Gelukkig maar, want dit ‘Brand new day’ is niets minder dan een juweel. Verwacht geen diepzinnige teksten, verwacht wel overheerlijke en gevarieerde feestmuziek. De opener, een overheerlijk texmexnummertje ‘Rolling along’ geeft aan dat de heren wel verder willen. Meer hoogtepunten volgen, een countrywalsje ‘Goodnight waltz’, een jaren 60 geluid in ‘I think of you’ (met een lekkere saxofoon), een midtemporocker (‘Damned if I do’, met blazers), een tweetal Roy Orbison soundalike nummers (‘I will be yours’ en ‘I wish you well’, de stem van Malo is vaak met die van Roy vergeleken, hier hoor je waarom), een verwijzing naar het overbekende nummer ‘Kansas City’ (‘Ride with me’). De heren sluiten af met de aanstekelijke meezinger ‘For the ages’. Voor de liefhebbers: de accordeon speelt het hele album door een belangrijke rol. Een heerlijk ongedwongen album van – wat mij betreft – de herboren ‘Mavericks’. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Doe maar! (Thirty Tigers)