Arty Hill, LIVE: Church On Saturday Night

Arty Hill is een muzikant uit Baltimore, Maryland, die al ongeveer 20 jaar traditionele countrymuziek maakt. Ik zag hem regelmatig in Austin, Texas, waarbij hij deel uit maakte van een grote groep muzikanten, die wijlen journalist John Conquest uitnodigde voor zijn jaarlijkse Non-SXSW-showcase.

De 15 opnamen van Arty’s nieuwe (live-)cd werden in 2015 gemaakt in Towson Unitarian Universalist Church. Het is een heerlijk uur met onvervalste real country. Het concert start met een pittige honky tonk (Big Daddy’s Rye) vol felle gitaar- en pedalsteel-licks van Dave Chappell en ‘good old’ Lynn Kasdorf. Arty’s liedjes zitten vaak vol wrange humor. Luister maar eens naar If You’re Looking For A Looser. Arty Hill’s band The Long Gone Daddy’s is lekker op dreef. Vooral de afwisseling van gitaar en steel is aangenaam. De titelsong is een ode aan Hank Williams Sr. en aan The Grand Ol’ Opry, toen deze country-tempel in Nashville nog real country programmeerde. Enigszins bitter zingt hij: They can take the Opry, they can make it slick and loud, they can slap it on a t-shirt and sell it to the crowd, but that don’t make it country and that don’t make it right and it ain’t got nothing on Church On Saturday Night. De titelsong wordt opgevolgd door een fraaie bewerking van Lovesick Blues.

Edinburgh Cowboy is de enige nieuwe song. Arty schijnt de laatste tijd nog wel eens in Schotland te zijn. Het enige dat ontbreekt op deze live-cd is de interactie met het publiek en de unieke bewegingen op de dansvloer. Kortom een heerlijke schijf voor echte countryliefhebbers. (Independent)