Tom Mank And Sera Jane Smolen, Unlock The Sky

Tom Mank (gitaar, vocals) en Sera Smolen (cello) zijn aan hun zevende CD toe, ‘Unlock the sky’, opgenomen tussen maart 2014 en augustus 2016 in Bearsville NY met additionele opnames in België. Hun debuut was ‘Almost time’ (2000). De derde CD, ‘Souls of birds’ uit 2004, stond nr 5 op de lijst van beste CD’s van 2004 van deze website! Onlangs waren ze in onze lage landen te bewonderen. Singer-songwriter en gitarist Tom Mank (New York State) en (klassiek gevormd) celliste Dr. Sera Jane Smolen spelen samen sinds 1994 en hebben van hun samenspel een volstrekt unieke ervaring gemaakt. Heel subtiel, soms experimenteel, heel rustig en – zeker dank zij de cello – heerlijk droevig. Op de nieuwe CD is er – op 6 van de 8 nummers – hulp op percussie (Manuel Quintana), op één nummer horen we zowaar Gait Klein Kromhof (harmonica), ook op één nummer viool en één keer een extra gitaar. Vocale hulp is er van producer Julie Last (op vier nummers), Kirsti Gholson, Terry Burns, Ron Kristy (tevens te horen op keyboards in de openingstrack ‘Harpers ferry’, Jeannie Burns en Kimberley Claeys. Alle songs zijn van Mank (hulp van Burns, Last, Kyle Carey en Anna Coogan) op één instrumentaaltje van Sera (‘Unlock the sky’) na. De teksten gaan bijna allemaal over de eigen ervaringen, waarbij de treinreis naar Amsterdam (stond op de CD ‘Paper kisses’ uit 2010) weer terugkomt, met als titel ‘Amsterdam (alternate mix)’. We herhalen een deel van de lyrics: ‘On a train in Amsterdam I write these words to you. Swans drift down the canal, we’ll all be home soon. See the colors along the roads and the glasses lifted high to the ones who left too soon, to the ones left behind’).

‘Unlock the sky’ is net als de voorgangers een indrukwekkend mooie en gevoelige CD met een opvallend mooie hoofdrol voor de droevige ‘klassieke’ cello van Sera Smolen en mooi ingetogen zang van Mank. De poëtische teksten ronden het geheel voorbeeldig af. Een aanrader voor de liefhebbers van Neofolk, zoals Tom en Sera hun muziek aanduiden. (Independent)