Samantha Fish, Chills & Fever

Voordat ik deze cd ging beluisteren heb ik haar eerdere drie albums eerst weer eens opgezet. Wat meteen opvalt is de gestage groei in de kwaliteiten van Samantha Fish. Deze 28-jarige dame komt uit Kansas City en is van de generatie jonge vrouwelijke gitaristen/zangeressen in de blues, die, behalve aangenaam voor het oog, ook nog eens op hoog niveau zelf muziek kunnen maken.

Samantha’s nieuwe cd “Chills & Fevers” twaalf nummers plus twee bonus tracks. De productie was in handen van de gerenommeerde Bobby Harlow. Samantha wordt begeleid door Joe Mazzola (ritmegitaar), Steve Nawara (bas), Kenny Tudrick (drums), Bob Mervack (el. Piano), Mark Levron (trompet) en Travis Blotsky (sax). Gesteund door hen rockt Fish door de veertien nummers heen. Haar stem is vol, kan lieflijk klinken, maar ze kan er ook mee brullen. Bovendien is zij een uitstekende gitariste, die smaakvol spel laat horen. De nadruk van het album ligt op een combinatie van Memphis soul en rockende blues. Met af en toe een neiging naar garagerock, wat kan worden verklaard door de Detroitse afkomst van de genoemde muzikanten. Het resultaat is een goed en gevarieerd album geworden. Het is niet allemaal nieuw wat we horen en er worden geen grenzen verlegd, maar binnen dit oeuvre is het een uitstekend werk geworden. Mijn persoonlijk favoriete nummer is de geheel eigen versie van de bluesklassieker “Crow Jane”. Het is verreweg het rauwste en muzikaal minst in het gehoor liggen de nummer, maar boven de chaos uit trekt Fish haar nummer in zijn geheel naar zich toe. Meesterlijk. (Ruf Records)