Lil’ Ed & The Blues Imperials, The Big Sound Of Lil’ Ed & The Blues Imperials

Al meer dan dertig jaar zijn Lil’ Ed and the Blues Imperials een vaste waarde in Chicago en de Chicagoblues. Ed Williams en zijn halfbroer James ‘Pookie’ Young kregen van hun oom, de legendarische J.B. Hutto, gitaarles. De band bestaat naast de al genoemde Lil’Ed (zang, gitaar) en James ‘Pookie’ Young (bas) uit Michael Garrett (gitaar) en Kelly Littleton (drums). Met “The Big Sound” is op het Alligator-label onlangs hun negende cd verschenen. Ik tel dan niet hun “Best of” uit 2014 mee.

Van de veertien nummers zijn er twaalf door Ed en zijn vrouw Pam geschreven. De twee covers zijn van J.B. Hutto en daarbij een eerbetoon aan oom Joseph. Naast de al genoemde bandleden horen we Sumito ‘Ariyo’ Ariyoshi op toetsen. Het album begint met een recht-toe-recht-aan blues “Giving Up On Your Love” en het tempo gat omhoog in “Raining In Paris”, waarin we Eds onnavolgbare slidewerk horen. En zo stampt de trein door, afwisselend blues, uptempo nummers en slowblues. De ritmesectie van Young en Littletonstaat als een huis, Ariyoshi vult met zijn toetsen op de juiste plaatsen aan en de interactie tussen beide gitaristen is uitstekend. Hoewel Garrett normalerwijze de rol van ritmegitarist toebedeeld krijgt is hij op twee nummers, “I’m Done” en “Troubled World” als leadgitarist te horen. Mijn favoriete nummers zijn “Deep In My Soul” met mooi werk van Sumito Ariyoshi en “Troubled World”, waarin de hele band nogmaals vlamt.

Deze cd maakt eens te meer duidelijk dat Lil’Ed and the Blues Imperials nog steeds een van de beste Chicagoblues bands zijn. (Alligator Records)