Hillfolk Noir, Junkerpunch

Akoestische bergmuziek. Zo omschrijft zanger, componist en multi-instrumentalist Travis Ward de muziek van Hillfolk Noir. Een kortere, moeilijk te vertalen term is Junkerdash. Uit de term blijkt zelfs zonder vertaling, snelheid, dansmuziek, bluegrass, punk en snarenblues. De muziek van het trio Ward, Alison Ward (wasbord, banjo en vocalen) en Mike Walte (staande bas) is traditioneel, ouderwets bijna en klinkt toch heel erg van 2017. Bij beluistering van Hillfolk Noir adviseert de groep te dansen en te drinken.

Of zoals Travis Ward het verwoordt: “Junkerdash is a term we applied to our peculiar take on traditional mountain music which is filtered through a half-century of folk, country and rock ‘n’ roll fed by our affinity for medicine, show, culture and Depression-era string-band blues. (-) Feel free to use current music-journalists parlance and call it indie-folk.”

Hillfolk Noir heeft al een aantal releases op de naam staan. Travis Ward presents Attic Reels, Protests and Nervous Breakdowns is het format waar de groep jaren geleden een eerste album in uitbracht. Op de eerste releases is de sound van de groep herkenbaar. Wat daarbij opvalt is het ogenschijnlijke gemak waarmee de groep speelt. De nummers kloppen en er wordt geen moment geforceerd. Bij Hillfolk Noir duurt een nummer vaak iets meer dan twee minuten en geen vier minuten. Het gaat om de muziek, het idee, het verhaal en als dat verteld is, wordt de song afgesloten.

Junkerpunch telt zeventien nummers in net geen vierenveertig minuten. Opnieuw klinkt het alsof de groep onderweg is. Voor Junkerpunch heeft de groep de studio verandert in een kleine zaal, waar het publiek de groep kan aanraken, het biertje vanachter de bar naar het podium kan worden gebracht en de bezoekers een verzoeknummer aanvragen door de handen aan de mond te zetten en een titel te schreeuwen. De nieuwe komposities klinken ook ingespeeld, alsof de groep er al maanden mee onderweg is. Might As Well Live Like A Hobo is zo’n typerend nummer van de groep. Bij het beluisteren is er altijd de gedachte aan de zelfkant van het leven, is de goot soms dichterbij dan het huiselijke bed en is er net een glas te veel sterke drank. Hillfolk Noir glijdt niet uit over te veel drank of andere geneugten van het leven. Alleen de muziek van het trio is verslavend.

Hillfolk Noir komt opnieuw met een release die vol staat met authentieke, akoestische hillbilly blues en indie-folk. Elk van de zeventien nummers heeft zo’n treffend rafelrandje, waardoor de muziek van Hillfolk Noir zo lekker weg luistert. Junkerpunch is een heerlijke, gewenste klap in het gezicht van de liefhebber van traditionele en moderne snarenblues. (Independent)