Over The Rhine, LIVE From The Edge Of The World

Over The Rhine is het echtpaar Karin Bergquist en Linford Detweiler uit Ohio, dat al decennia lang wereldwijd aan de weg timmert met uiterst melodieus gecomponeerde folk-country songs. Sinds een aantal jaren wonen ze op een 140 jaar oude boerderij in het landelijke zuiden van deze staat. Een opknappertje zogezegd, dat veel tijd en nog meer geld kost, temeer omdat de bijbehorende schuur moet omgebouwd tot concertpodium/zaal. De klus schiet, zo te zien op de afgebeelde foto’s op de binnenzijden van het artwork van de live- 2cd LIVE From The Edge Of The World, al aardig op. Maar nog niet genoeg voor ingebruikname. Voor de voltooiing moet eerst nog geld verdiend worden door middel van het uitbrengen van een voorgenomen live-plaat. Een tent op het erf biedt een alternatieve uitkomst voor de opnames, waardoor er gedurende een lang weekend – in aanwezigheid van genodigde hardcore fans – drie keer zal worden opgetreden. Welnu, daarvan is een door Bergquist gemaakte selectie van twintig songs vastgelegd op het onderhavige album. Ik ben nooit een serieuze volger van hun repertoire geweest, maar oh wat voor een mooi werkstuk is dit! Beide delen vormen een fraaie uitsnede van hun albums, met acht liedjes van het studioalbum Meet Me At The Edge Of The World uit 2013, als hoofdleverancier. Het ene na het andere fraaie liedje komt voorbij, in een mooie variatie, met accenten uit blues, jazz, rock, pop en gospel, gedompeld in een heerlijk warme, twangende, superieur opgenomen sound. Met Bergquist op gitaar en Detweiler op (elektrische)piano en akoestische gitaar, wordt het duo subliem ondersteund door The Band Of Sweethearts met Jay Bellerose op drums, Eric Heywood op pedal steel en elektrische gitaar, Jennifer Condos op bas en Bradley Meinerding op gitaren, mandoline en zang. En over zang gesproken: wat een geweldige stem heeft Karin Bergquist en wat zingen beiden mooi samen, vooral in Suitcase, I’d Want You en in de covers It Makes No Difference van The Band en Everybody Knows This Is Nowhere van Neil Young. Warm aanbevolen. (Independent)