Dead Bronco, Bedridden & Hellbound

Het vijftal muzikanten in Dead Bronco heeft zojuist het vierde album opgenomen. Na de weken in de studio gaat de groep opnieuw onderweg naar bekende en onbekende podia. Dead Bronco is een groep die of onderweg is of in de studio staat.

Debuut In Hell verschijnt op 12 oktober 2012. Luttele maanden nadat de groep is opgericht is er een eerste product. Dead Bronco schrijft gemakkelijk nieuw materiaal en doet dat snel en goed. De groep zou na de opnames het liefst de exemplaren zelf naar de winkels brengen. In diezelfde zaken zouden ze dan een kort optreden kunnen doen. Dead Bronco leert de klappen van de muzikale zweep namelijk door op elke straathoek in Spanje op te treden. De groep zit niet te wachten bij de telefoon, er wordt gewoon elke dag gespeeld. Een straathoek betekent de instrumenten uitpakken en spelen.

Op deze manier vergaart de groep waardering en zelfs prijzen. BBC radio noemt de groep een van de beloftes van 2013 en in Madrid wint de groep een prijs als beste nieuwkomer. Deze prijs levert de groep optredens in veel Europese landen op.

De invloeden van de groep zijn gemakkelijk te duiden. Eerder dit jaar brengt het vijftal uit Bilbao, Spanje Moanin’ The Blues, een eerbetoon van vijf nummers aan Hank Williams, uit. Nummers van de legendarische countryzanger worden gespeeld in het jasje van Dead Bronco. De blues spat van de nummers af.

Bedridden & Hellbound is de vierde langspeler van de groep. Op het eigen Dead Bronco label heeft de groep er een mooi product van gemaakt. Natuurlijk foto’s op de release van apparatuur langs de weg. Na pech met het busje worden de spullen bij elkaar langs de weg gezet in afwachting van nieuw vervoer. Dead Bronco is overigens een groep met meer dan alleen maar muzikale activiteiten. Frontman Matt Horan speelt, om een voorbeeld te noemen, de hoofdrol in de film The Night Watchman. De groep componeerde de soundtrack voor deze thriller.

Ook op Bedridden & Hellbound is de nacht dichtbij. Het vijftal trekt vooral ’s nachts van de ene naar de volgende plek. De muziek op de nieuwe langspeler past bij de nacht. Het is blues gedrenkt in een glas whisky, of rock ‘n’ roll die urgentie wasemt. Dit vierde album geeft de groep weer de gelegenheid om veel en lang op tournee te gaan. Dead Bronco wil niets anders dan met deze vuige blues-rock de zalen onveilig maken. (Independent)