Van Norden, The Space Between

Het komt wel eens voor, maar zeker niet regelmatig. Familie van een vriendin van mijn zus heeft furore gemaakt in Vancouver (Canada) als singer-songwriter. Zijn Canadese naam is Walter van Norden, artiestennaam Van Norden. Zijn debuutCD ‘The space between’ is een project dat in 2013 begon, samen met zangeres/fiddler Aubrey Richmond (Los Angeles, was ooit lid van de folkgroep ‘Sugar in the Gourd’ en momenteel onderdeel van ‘Calico the band’) en singer-songwriter Ted Russell Kamp. In 2016 was men zover om de CD te kunnen afronden. Alle tien songs zijn van de hand van Van Norden, alleen in ‘First’ kreeg hij hulp van Marcel McGraw. De puike begeleiding is – naast de gitaar van Walter en de fiddle van Richmond – vooral in handen van Russell Kamp (bas, gitaar, mandolin, dobro, Wurlitzer piano en percussie) en Jim Doyle (drums/percussie). Extra hulp is er van Craig Zurba (hammond orgel op het nummer ‘Find my way’, dat klinkt alsof de Jefferson Airplane terug is), Eric Heywood (pedal steel) en John Ellis (elektrische gitaar en slide dobro). De folk van Van Norden ademt een licht experimentele sfeer, samen met de stem van Walter doet het retro aan, een beetje heimwee naar de jaren 70, maar dan in een mooi folky jasje. Die constatering klopt met de door hem genoemde belangrijke invloeden: Joni Mitchell en Neil Young (hij noemt ook Gordon Lightfoot, maar die is verder weg). Overigens heeft Walter ook naam gemaakt als bewerker van Folk songs (in elektronische dans muziek). De inbreng van Aubrey is met name manifest op ‘You’re still asleep’, waar zij de solozang verzorgt (ze heeft wel een stem waar je aan moet wennen, iets wat in de andere nummers minder opvalt).

Conclusie: een aangename verrassing, licht experimentele folk met een retrorandje. Dank zij het geweldige vioolspel van Richmond en de heerlijke inbreng van de ‘Special guests’ komt de CD een eind boven de middelmaat uit. (Gate 5 Media)