Angaleena Presley, Wrangled

Een bekende naam in Nashville, maar deze Presley heeft voor zover ik weet geen verwantschap met de grootheid van weleer. Angeleena werd geboren in Kentucky en groeide op in het plaatsje met de mooie naam Beauty. Vanaf haar vijftiende speelt ze gitaar en schrijft ze liedjes. Als ze in 2000 naar Nashville vertrekt heeft ze al spoedig een deal voor haar liedjes, waarna succes volgt als ze in 2011 met Miranda Lambert en Ashley Monroe ‘Pistol Annie’ vormt, een formatie die met haar twee CD’s behoorlijk wat succes had. De solo-CDs volgden in 2014(‘American Middle Class’) en in april van dit jaar (2017), het hier te bespreken ‘Wrangled’. Van de twaalf songs op deze nieuwe CD zijn er drie door Angeleena alleen geschreven, de overige songs zijn met anderen gepend, waarbij Chris Stapleton, Wanda Jackson en Guy Clark (het laatste liedje dat Guy schreef voor zijn dood, we horen zijn stem in de inleiding tot het lied op de CD) opvallende namen zijn. De in Nashville opgenomen muziek is country, maar wel met een sterk eigen twist, Angeleena zegt zelf: ‘I set out to shed the skin of my ‘dream’ Nashville by painting a musical picture of loss, surrender, resurrection, redemption, and connection with real people who make and support honest music’. Een mooi uitgangspunt. Het levert subtiele country-liedjes op, maar ook stevige rocknummers (‘Country’ en ‘Mama I tried’ doen denken aan de stevige kant van bijvoorbeeld Shania Twain). Een van de hoogtepunten op de CD is het met Guy Clark geschreven ‘Cheer up, little darling’, een heerlijk subtiel walsje. De mandola op dit nummer was ooit eigendom van Guy, evenals de in dit nummer te horen gitaar ‘No. 10’, beide bespeeld door Shawn Camp. Maar ook ‘Groundswell’ en ‘Dreams don’t come true’ zijn prachtig. Een prima CD van een uitstekende singer-songwriter. Jammer dat Angeleena fans van stevige Nashville-country ook zo nodig wil bekoren, zeker ‘Country’ is een te extreem buitenbeentje. De tien overige nummers hebben voldoende kracht en brengen voldoende variatie. (Thirty Tigers)