Van Ruthie Foster wordt je altijd vrolijk

Foto: Riccardo-Piccirillo

Woensdag 7 juni 2017 Paradiso Noord: Hoe vaak heb ik haar wel niet gezien vroeg ik mij af tijdens het concert van de Amerikaanse zangeres Ruthie Foster in Paradiso Noord. Dat moet toch wel meer dan 15 keer geweest zijn. Ik volg deze blues/folkzangeres al geruime tijd en bezit met name de cd’s uit haar beginperiode. De laatste jaren is Ruthie bij mij een beetje uit het oog geraakt. Het was dan ook leuk om haar weer eens te zien. In de intieme zaal van Paradiso Noord was Ruthie weer flink op dreef. Het is een zonnetje op het podium. Zij straalt zoveel positieve energie uit dat je er vrolijk van wordt. Haar backing band met drummer Samantha Banks en bassist Larry Fulcher (beiden uit Houston) zit zo voortreffelijk gedegen in elkaar.

Er was een uitstekende ambiance in de zaal. Veel interactie met het publiek. Ruthie kreeg zelfs een cadeautje en daarna vroeg zij gekscherend om meer. Bassist Larry Fulcher vroeg aandacht voor een grote muzikant in de zaal namelijk Bob Glaub (speelde o.a. bas bij Warren Zevon en Jackson Browne. Het repertoire van Ruthie is de laatste jaren veel breder geworden. Zo speelde zij o.a. nummers van singer-songwriters Patty Griffin en Lucinda Williams. De bewerking van Mississippi John Hurt’s Richland Woman Blues klonk fraai. Hoogtepunt was de uitvoering van The Ghetto van The Staple Singers. Heel apart en vindingrijk klonk Ruthie’s bewerking van Johnny Cash song Ring Of Fire. Een ander hoogtepunt was het met veel passie gezongen Phenomenal Woman; dat is een muzikale bewerking van een gedicht van Maya Angelou. Aan het einde van de show perste Foster er vocaal nog even alles uit in een wervelende uitvoering van Runaway Soul.