Luke Sital-Singh, Time Is A Riddle

In 2014 verscheen The Fire Inside, het debuut van Luke Sital-Singh. De Engelsman had eerder wat EP’s uitgebracht, trok de aandacht van BBC Radio en deed optredens op vele podia in Engeland. Mede omdat enkele van zijn songs werden gebruikt in series als Grey’s Anatomy en Suits groeide de bekendheid van Sital-Singh.

Door de jaren heen zijn de liedjes van de troubadour ingetogen en voorzichtig gebleven. De Engelsman vraagt voor zijn komposities aandacht van de luisteraar. Voor zijn tweede album Time Is A Riddle componeerde hij elf nieuwe nummers. In vergelijking met het debuut is de muziek iets meer aangekleed, klinken de songs iets zelfverzekerder. Na beluistering van Time Is A Riddle is duidelijk dat Sital-Singh met zijn melancholieke stem en kwetsbare liedjes de zalen weer in zijn ban zal krijgen.

Kwetsbaar. Een beter woord is er niet voor de songs op dit album. Opener Still heeft een rustig gitaarloopje, waarna de stem van Sital-Singh de luisteraar meeneemt naar een zaaltje waar hij zijn liedjes in alle rust ten gehore brengt. De emotie in de vocalen zijn vanaf het eerste nummer voelbaar. Until The Night Is Gone begint daarna ietwat bombastisch op piano. Na de eerste aanslagen is er ook in deze song de subtiliteit. De reis gaat naar het donker van de nacht. In Rough Diamond Falls klinkt de stem van Sital-Singh wat rauwer. In vergelijking met voorganger The Fire Inside (2014) is het palet aan vocale klanken gegroeid. Het refrein van Rough Diamond Falls is een gegarandeerd kippenvelmoment bij concerten. Hunger is de eerste van het album geplukte singel. De americanatrack is een prachtige symbiose van gitaarspel en vocalen. Killing Me is een pianoballade die de luisteraar langzaam de tekst en de muziek in trekt.

Luke Sital-Singh trok voor de opnames naar Attica, Audio in Donegal, Ierland. De eigenaar van deze studio is Tommy McLaughlin, die in de groep Villagers speelt. De muziek van Sital-Singh is verwant met de muziek van Conor O’Brien en Villagers. Beide muzikanten hebben succes met breekbare songs. Los van het succes maken ze keuzes voor een eigen traject binnen de muziekwereld.

Op Time Is A Riddle is de muzikale groei van Luke Sital-Singh te horen. Het album is een logisch vervolg op de eerdere releases. Na het horen van deze langspeler zal de luisteraar nieuwsgierig zijn naar een van de optredens van deze Engelse troubadour. Check dus de lokale muziekagenda. (Raygun)