Sam Outlaw, Tenderheart

De country-boy uit Los Angeles, Californië met de bijzondere achternaam (Outlaw was de echte achternaam van zijn moeder en leek hem terecht heel geschikt om als achternaam te importeren, Sam’s echte achternaam is Morgan). Na een debuutEP in 2014 en de schitterende eerste full-length CD ‘Angeleno’, een behoorlijk succesvolle CD, geproduceerd door niemand minder dan Ry Cooder samen met diens zoon Joachim. Geen Cooder bij de opzienbarend sterke opvolger ‘Tenderheart’ (Sam produceert zelf, samen met Martin Pradler). Sam’s voorbeelden George Jones, Willie Nelson, Don Williams en Dwight Yoakam zijn als inspiratiebronnen weer duidelijk aanwezig, maar Sam doet zijn eigen ding. Met als sterke punten zijn prachtige, gevoelige songs en zijn soepele, warme stem en een gedegen begeleiding, met een gevarieerd instrumentarium, we horen zeer incidenteel plotseling aanzwellende strijkers en ook mariachi-trompetten en, net als op de voorganger, zangeres Molly Jenson, Jeremy Long op pedal steel en Danny Garciaop gitaar en Bo Koster op keyboards. ‘Tenderheart is een CD die heerlijk binnenkomt en bij elke speelbeurt lekkerder klinkt. Meefluiten, meezingen en meeneuriën gaat vanzelf, met een heerlijk gevoel tot gevolg, bij ‘All my life’ moet je dan wel de tempowisselingen meenemen. Dat er een paar heerlijke walsjes (‘She’s playing hard to get rid of’, ‘Diamond ring’ bijzitten is ook niet verkeerd. Mijn grote favoriet op de CD is ‘Bougainvillea, I think’, een folksy countrydeuntje waarin Sam klinkt als een jonge James Taylor (grappig genoeg ook qua tekst). Sam Outlaw komt voor de tweede keer in drie jaar in mijn jaar-top 10 Wat een prachtige country-CD, prachtige songs, prachtig gezongen, superbe begeleiding. Wederom een must voor de liefhebbers van retro-country met een hedendaagse twist! Absolute aanrader!! (Thirty Tigers)