Colter Wall

Dit debuut van een jonge troubadour uit Saskatchewan, USA is een meer dan opmerkelijke release. Het album Colter Wall heeft direct na verschijnen in Amerika bijzonder lovende recensies gekregen. Een journalist vatte het in een recensie als volgt samen: ‘Op dit schijfje staat eenzame muziek’. Het is een opvallende en juiste omschrijving.

Wall maakt countryrock, americana met een stevige injectie folk en is – natuurlijk – beïnvloed door grote namen als Townes Van Zandt en Waylon Jennings. Minstens zo interessant is dat Wall ook melding maakt van Hank Williams en Robert Johnson. De jonge Amerikaan, hij telt eenentwintig lentes, zoekt kwaliteit in het heden en verleden. Daarnaast wordt Wall omarmd door grote namen van dit moment. Hij opende, om een voorbeeld te geven, recent een show van Lucinda Williams in het Ryman Auditoriumin in Nashville. Na de optredens werd er hals reikend uitgekeken naar dit debuut.

De sound van de muziek is kaal, helder en energiek. De bariton van Wall klinkt aangenaam. De luisteraar wordt meegenomen naar afgelegen oorden, waar overbodige vragen onbeantwoord blijven. De muziek mag het woord doen, de gitaar is gestemd en wordt met respect bespeeld. Blue grass, folkmuziek met geschiedenis en een vertolker die de bezoekers in elk lokaal stil krijgt. In 2015 verscheen Imaginary Appalachia, een sterke eerste en overtuigende EP. Het nummer Sleeping On The Backtop was te horen op de soundtrack van Hell Or High Water, een film waar Jeff Bridges vorig jaar in excelleerde. De rest van de soundtrack werd grotendeels geschreven door Nick Cave en Warren Ellis. Voorwaar geen slecht gezelschap voor Wall.

Luisteren naar Colter Wall is als een reis naar een wat grauwe diner in een plaatsje in het midden van nergens. De reiziger is er toevallig beland en bestelt een maaltijd. Het eten staat nog maar net op tafel als een jonge muzikant zijn gitaar uit de hoes haalt. Tien nummers later is het bord leeg, de eettent doodstil en krijgt de muzikant een kaart in de handen gedrukt. Of hij na een uit te kiezen maaltijd nog wat liedjes wil vertolken!

Colter Wall debuteert met een plaat die jaren mee kan. Natuurlijk gaat deze rasmuzikant verder met het schrijven van nummers die aandacht en luistertijd zullen krijgen. Voorlopig is er de langspeler Colter Wall om keer op keer te draaien. (Young Mary’s Record Co) Op donderdag 1 juni staat Colter Wall in De Melkweg. Vanaf 19.30 uur brengt hij zijn tijdloze nummers ten gehore. Aanrader. (Thirty Tigers)