M. J. Bishop, Give It Away Again

M.J. Bishop is een akoestische solo-artieste uit Seattle (maar die alweer enige jaren in Nashville woont en werkt) die door critici is vergeleken met Patsy Cline, k.d. lang, Emmylou Harris en Nathalie Merchant. Zelf beschouwt ze de eerste drie plus Hank Williams, Patty Griffin en Lucinda Williams als belangrijke invloeden. Met ‘Give it away again’ is ze aan haar vierde CD toe, na Hometown address (2001) en Feel good (2003) en Pull of the moon(2008). Haar eerste Nashville CD is een heuse schot in de roos. Het is een prachtige country-CD met een begeleiding die klinkt als een klok. De hoofdrollen in de begeleiding zijn voor multi-instrumentalisten Danny Parks (gitaren, viool, mandoline) en Gary Morse (resonator gitaar (dobro), steel gitaar (fantastisch!) en 6-string banjo). Verder horen we meer gitaarwerk (o.m. onze makker Sergio Webb op elektrische gitaar), Hammond B-3, bas en drums. M.J.’s stem heeft de Patsy Cline ‘snik’, de vergelijking met Cline is logisch. De teksten handelen voornamelijk over weggaan, weggeven, dromen, hopen, zoeken naar nieuwe wegen. Verlangen is prominent aanwezig in het prijsnummer, ‘The river’, waar een achtkoppig koor zorgt voor een heerlijke sfeer: ‘Let’s go down to the river, wash our feet and love each other, let’s go to the river right now’. De rivier is er ook in het openingsnummer, waarin de hoofdpersoon wanhopig overkomt, ‘Keep on walkin”: ‘The river’s fast and wide, the old rope bridge is torn and swayin’. Winter has just thawed, so she rolls up her pants and starts walkin’. Her lips turn blue, her legs go numb, but just ahead is the warmth of that sun, so she keeps on walkin’.

MJ (Mary Jo) Bishop verrast mij en ongetwijfeld ook andere liefhebbers met haar eerste Nashville-CD. We hebben 9 jaar moeten wachten op de opvolger van ‘Pull off the moon’, maar het was het wachten meer dan waard. Andere artiesten in Nashville moeten gaan luisteren naar de juwelen op deze CD – waard om zelf op te nemen! Het zal lastig worden dit jaar om een beter album in Nashville te maken! Aanrader, een van mijn top 10 CD’s van 2017!