String Bone, Love & Highways

Het komt regelmatig voor dat CD’s ongevraagd in de bus rollen. Soms levert dat een leuke verrassing op. Dat is beslist het geval bij deze nieuwe CD van String Bone uit Ontario, Canada. String Bone is in feite Barry James Payne, zijn motto is ‘Americana to the bone, Canadiana in the heart and soul’. Een prima beschrijving van zijn muziek. Met zijn warme stem, een beetje vibrato erin, en zijn sterke songs kan de man mij zeer bekoren. Tien van de songs zijn van Barry zelf, twee zijn cowritten. De covers zijn van Neil Young (het overbekende ‘Birds’ van Neil Young, Linda Ronstadt zong het nummer in 1972) en van – zowaar – Radiohead (‘Black Star’). Voor de productie tekende Barry zelf, met als tweede man de ons bekende Shannon Lyon. Het is een onberispelijke productie, je luistert bij iedere speelbeurt met meer plezier naar deze prima CD. De begeleiding is omvangrijk, mede doordat er diverse opnamelocaties zijn – ‘Birds’ bijvoorbeeld is deels door Dayna Manning (vocals) opgenomen in ‘a hotel room somewhere in Alberta, Canada. We horen gitaren, drums, fiddle, pedal steel, cello, ukulele, bas en drums. Barry speelt zelf gitaren, piano, harmonica en hij doet de lead vocals, diverse collega’s zingen mee, o.m. de Canadese folkdiva Mae Moore (in ‘Take hold of the line’, een van de vele hoogtepunten van de CD). Mijn favorieten zijn verder ‘Where do you go’, ‘Bed’ en het lekker huppelende ‘I took that train’.

Het is pas zijn tweede volledige CD, maar een verrassend leuke! We houden de man in de gaten, hij verdient beslist meer aandacht. (Independent)