Dead Testaments, Mississippi Ave

Dead Testaments is een Nederland vrijwel onbekend trio Amerikaanse muzikanten. Jarenlang maken de drie leden deel uit de muziekscene rond Chattanooga, Tennessee. Na een toevallige ontmoeting in een groentezaak op 1 september 2013, besluiten Abe Houck (ex Elk Milk) en Matt Livingstone (ex Moonlight Bride) samen muziek te gaan maken. Violiste Allie Stafford (ex Forest Magic) wordt gevraagd en rond april 2014 ronden ze de opnames van een eerte EP af. 231MLK krijgt positieve recensies van de vooral lokale pers en de groep deed wat optredens.

Invloeden van de groep die veel worden genoemd zijn Tom Waits, Leonard Cohen en Nick Cave. De vier nummers krijgen het mooie en terechte label ‘rock noir’. De muziek van Dead Testaments is niet zwaarmoedig, wel stemmig en donker.

In 2015 staat fysiek malheur de voortgang van de groep in de weg. Livingstone blijkt een hersentumor te hebben en moet wachten op operaties. Pas begin 2016 wordt hij voor operaties opgenomen. Na zware ingrepen wachten maanden van therapie om weer te kunnen bewegen, communiceren en musiceren. Houck houdt al die tijd zijn vriend op de hoogte van de muzikale vorderingen. Hij speelt nieuwe songs waar Livingstone een steeds grotere bijdrage aan kan leveren.

Mississippi Ave telt vier nummers. Het zijn liedjes die zijn geschreven voor, tijdens en na het ziekbed van Livingstone. Natuurlijk geeft kennis van de gebeurtenissen de nummers een extra emotionele lading. De video die is gemaakt bij het nummer Ghosts Of Civil War Trees is ontroerend. De groepsleden verzamelen in de huiskamer van Abe Houck en spelen het nummer. Zonder opsmuk musiceren drie bevriende muzikanten een song over de muzikale geschiedenis van Amerika. Een historie die raakvlakken heeft met het verhaal van Dead Testaments. Na de problemen is er de vriendschap en de muziek. Mississippi Ave is een proeve van bekwaamheid van een trio, dat het momentum terug heeft gevonden. (Secret Hand Records)