Tinez Roots Club, Have You Heard?

De saxofoon is binnen de Nederlandse blues toch wel een ondergewaardeerd instrument. Zeker, we hebben in Nederland prima saxblazers rondlopen, maar meestal zijn ze veroordeeld tot een begeleidersrol. Ik moet bekennen de sax ook bij mij niet direct als het numero uno solo instrument tevoorschijn komt. Maar Martijn ‘Tinez’ van Toor weet met het album Have You Heard?! van zijn Tinez Roots Club mij toch maar mooi dertien nummers te boeien. Op een drietal nummers na is het een instrumentaal album geworden met hoofdzakelijk up-tempo nummers.

Het help natuurlijk mee dat we een paar top muzikanten bij elkaar hebben. Eerst natuurlijk Martijn van Toor (tenor sax een zang). Naast hem Big Beat-partner Evert Hoedt (bariton sax), Rob Geboers (Hammond) en drummer Andreas Robbie Carree. Deze namen staan natuurlijk bij voorbaat garant voor een prima stuk muziek. Tel daarbij een aantal goedgeschreven nummers en je hebt het toch prima voor elkaar. De heren weten de diverse snellere nummers toch allemaal een eigen sfeer te geven en zeker niet alleen de dansliefhebbers zullen hiervan genieten.

Naast de vaste leden zijn er gastrollen voor trompettist Pier Borkent en percussionist Erik Hanegraaf. De dertien nummers zijn allen door Martijn zelf geschreven. Producer is B.J. Biesmans en hij heeft een heerlijk authentiek blazersgeluid weten vast te leggen, dat bijzonder krachtig uit de speakers komt.

Slechts enkele langzame nummers op het album, waarvan “So Hard To Love You”, met zang, toch wel een pareltje is. Rob Geboers zorgt voor een heerlijk stuwend Hammond geluid neer en weet de nummers “Have You Heard” en “Going’ To The Church” van een lekker gospelsfeertje te voorzien. De blazers weten soms bijna een bigband geluid neer te zetten.

Have You Heard?! is een sterk album geworden, dat bij tijd en wijle de tijden van Junior Walker and the All-Stars doet herleven. (Donor Productions)