JW Roy maakt belofte meer dan waar

Doorroosje, Nijmegen donderdag 18 mei 2017: Einfach Kurt, artiestennaam van Koert van Essen uit Afferden (Gld), vervangt Mercy John die heeft afgezegd. Spijtig, heb ernaar uitgezien. Einfach Kurt begeleid door contrabassist Jory van de Kort en drummer Martijn Kruisselbrink, speelt een handvol songs, die ik overigens voor het eerst hoorde. Vind de aardedonkere songteksten wel geestig, maar de zich herhalende songopbouw, bedachte songstructuren en het platte drumgeluid kunnen me niet bekoren. De liedjes laten zich beluisteren als muzikaal cabaret. Meer met het hoofd, dan uit het hart.

Intussen is de zaal redelijk volgestroomd voor de set van de goedgeluimde en gemotiveerde americana-muzikant JW Roy en The Royal Family. Roy belooft een mooie avond. Halverwege het optreden vertelt hij hoe het zo gekomen is, muzikant zijn. Zitten blijvend in de 4de klas van de lagere school in Knegsel worden hij en Ruud van den Boogaard, die gitaar speelt, klasgenoten en vriendjes. Gitaarspelen dat wil hij ook. Hij leert het van Ruud.

Het prachtige liedje Building a Dream gaat daarover. Hun gezamenlijke droom die voor Roy uitkomt, maar voor van den Boogaard voortijdig smoort. En behalve gitaartalent blijkt er ook een begenadigd songschrijver in Roy te schuilen en ook nog een erg goede zanger met een lenige countrysoul stem. Twintig jaar geleden is er dan ‘Round Here zijn eerste album, het begin van een ondertussen mooi opgebouwd oeuvre. Van die plaat trouwens zal hij geen nummer spelen deze avond en ook geen van zijn Nederlandstalige platen. Dichts bij het Nederlandstalige komt nog Broken Wings van de plaat Deeper Shades, dat voor het magnifieke album Laagstraat 443 vertaald is door Gerard van Maasakkers in As Ge Ooit. Broken Wings is ook het openingsliedje uit een selectie van de albums Deeper Shades, Keep It Coming, Kitchen Table Blues en natuurlijk Dry Goods & Groceries als hoofdleverancier. Twee tracks zijn er van het recente project De Sint Willebrord Sessies II over Lance Armstrong en de samen met Lea Kliphuis gezongen catchy countryrock single Keep It Simple van het nog te verschijnen album A Room Full of Strangers. Een aantal covers van zijn muzikale helden maakt eveneens vanzelfsprekend deel uit van de setlist.

Roy en zijn band maken er een denderend optreden van met een prima mix van rockers en ballads, door Roy op innemende en relaxte wijze aan elkaar gepraat met anekdotes over de oorsprong van zijn liedjes; daarnaast de covers van zijn helden die ‘m inspireren tot vandaag de dag. De rockversie van Lungs/Townes Van Zandt is geweldig; een meezinger als You’re still on my mind/George Jones doet het leuk bij de toehoorders; de huppelende ritmes van Let the train blow/Johnny Cash wekt een glimlach. Het ultieme kippenvel moment van de avond bezorgt de a capella, zonder microfoon versterking prachtig meerstemmig gezongen cover Gentle River ( bekend van Alisson Kraus) door Roy, de bandleden en opnieuw gastzangeres Lea Kliphuis. Als wielerfan kunnen nummers over Lance Armstrong natuurlijk niet ontbreken. Het nummer Juan Pelota is genoemd naar zijn koffietent in het centrum van Austin, Texas en over diens huiveringwekkende, intimiderende kant gaat het in de fraaie blues song The Beast.

Meerdere malen heb ik concerten van JW Roy bijgewoond. Altijd goed, maar dit keer bijzonder goed. Niet in de laatste plaats door het uitstekende en gedreven optreden van The Royal Family, dat niet verwonderlijk mag heten met klasbakken als organist, pianist en accordeonist Roel Spanjer, die echt helemaal opgaat in wat-ie doet, dat weer mooi in contrast is met de rustig maar lekker to the point spelende bassist Judith Renkema, om nog maar te zwijgen van de uitmuntend en lyrisch spelende gitarist Cok van Vuuren en van Rob Wijtmans de dynamisch en prachtig effectief spelende drummer. Met overtuiging maakt JW Roy zijn belofte meer dan waar. Het was een schitterende voorstelling van JW Roy, de enige echte en echt goede americana-muzikant in Nederland.

Met dank aan onze fotograaf Henk Beenen.