Jeffrey Halford & The Healers, Lo-Fi Dreams

De Californische singer-songwriter Jeffrey Halford maakte in 2015, na zes afwezigheid, zijn comeback met een venijnige evenwel uitgebalanceerde plaat. Rainmaker was, volgens Popmagazine HEAVEN, het beste album wat hij tot ver maakte. Gevolg was een behoorlijk gevulde promotie tournee door de Benelux en Duitsland in 2016. Daarop terugkijkend sommige songs, die nu plaats hebben genomen op zijn nieuwe CD Lo-Fi Dreams, werden al op houdbaarheid getest tijdens de EU tournee.

Lo-Fi Dreams mag dan ook gezien worden als het resultaat van die energieke maar bovenal vermakelijke live shows. Halford deed dit met The Healers, de voortreffelijk rhythm sectie, bestaande uit producer en multi-instrumentalist Adam Rossi en bassist Bill Macbeath (Alvin Youngblood Hart, Carlos Guitarlos). Op Lo-Fi Dreams kom je daarnaast een paar welbekende muzikale gasten tegen. Jim Dewrance, speelt mondharmonica op The Great Devide, en Tom Heyman (Go To Blazes, Chuck Prophet, Alejandro Escovedo) speelt steel en gitaar op nog eens twee andere tracks.

Zoals de titel al doet vermoeden klinkt Lo-Fi Dreams stripped down Lo-Fi. Dat wil zeggen moderne apparatuur en instrumenten werden vervangen door vintage buizenversterkers en gitaren, zoals Halford’s eigen signature national resophonic en sears silvertone, danelectro gitaren. Wat dan opvalt is een super heldere klank uit je Sonos geluidssysteem.

Lo-Fi Dream opent sterk met Two Jacksons. Gedoopt in een losse R&B, alt-country groove is het meteen liefde op het eerste gezicht. De teloorgang van Elvis Presley, in een hotelkamer in Las Vegas, klink zoals Lo-Fi zou moeten klinken, in het daaropvolgende Elvis Shot The Television. Halford werp een metaforische blik op ware liefde. Je hoort een country surf gitaar met een Latin kick in Door #3. Halford draagt Lo-Fi Dreams op aan Georgia congreslid John Lewis. Lewis was de man die met Dr. Martin Luther King marcheerde. Good Trouble is dan ook een prachtige muzikale meningsuiting dat geweldloos protest de manier is om voor je geloof op te komen. Last Kiss voldoet aan alle psychedelische normen die Fleetwood Mac eind jaren zestig wereldberoemd maakte. Dat Halford ook filmisch kan klinken hoor je in Sweet Annette. Met een omgebouwde Airstream trailer trekt een man rond “in the middle of nowhere…” Donkerder wordt het niet op Lo-Fi Dreams.

Lo-Fi Dreams is een ijzersterke plaat geworden. Elk liedje past in het totaalverhaal. Tekstueel en muzikaal dik in orde. Halford’s zang en voortreffelijk gitaarspel zijn de kers op de slagroomtaart. (Floating Records)

Ga hem zien dit zijn de voorlopige data:

donderdag 28 september 2017, Venlo, De Speelplaats, NL
zondag 01 oktober 2017, Son en Breugel, Lazy Sonnie Afternoon, NL
maandag 02 oktober 2017, Homburg (D), Mandy’s Lounch, DE
donderdag 05 oktober 2017, Arnhem, Luxor Live, NL
vrijdag 06 oktober 2017, Dordrecht, Jazz Podium DJS, NL