River Zydeco Band, Down The Line

Zydeco muziek is, evenals de verwante Cajun, afkomstig uit de moerassige streken rondom New Orleans in het partieel Franstalige Louisiana. Ons eigen land heeft precies één moerasgebied, de Biesbos. Nabij de Biesbos ligt het dorp Raamsdonk, waar de Swamp-studio de thuisbasis is van de River Zydeco Band. Deze band ontstond rond 1992, toen accordeonist Jo van Strien in Londen een LP kocht van de koning van de Zydeco, Clifton Chenier. Hij werd diep in het hart getroffen en begon met een aantal vrienden een zydecoband. Zydeco is het bluesy broertje van cajun, beide muziekvormen hebben in de accordeon een smaak bepaler. De River Zydeco Band heeft behalve de accordeon nog bas, drums, wasbord (rubboard), gitaar en saxofoon in de gelederen en een drietal achtergrondzangeressen zorgt voor een vocale meerwaarde. Op de nieuwe CD zijn er enkele extra musici te horen, waaronder een koperblazersgroep. Behalve inmiddels 6 CD’s is de RZB ook de spirituele vader van het jaarlijkse Cajun en Zydeco festival, begin mei in Raamsdonksveer. Op ‘Down the line’ is de geboren Hongaar Edwin Balogh (zang, akoestische gitaar) de schrijver van 11 van de 12 songs, nummer twaalf is van wasbordtovenaar Cees Emmen. De muziek is eigentijds, er is een duidelijke poppy inbreng, de band rockt en swingt op een innemende manier. Het is moeilijk om stil te blijven zitten als je naar de band luistert. Balogh schrijft teksten die echte odes aan de zydeco zijn: in ‘Dance the zydeco’ bijvoorbeeld: ‘Behind the Dutch Mountains in the water land, got mixed in a zydeco band. And when we’re playing it makes me feel I belong here’ en ook in ‘Zydeco river’: ‘My chère at the fais do do, when she dances every man wants to give her his life, heart, body and soul, just to ride on the zydeco river’.

Meerwaarde bij deze lekkere CD is het prachtige boekje met foto’s en teksten. Nederland spreekt een prima zydeco woordje mee dank zij de River Zydeco Band. Op naar Raamsdonksveer op 19-21 mei! (Silvox Records Sil)