Garland Jeffreys, 14 Steps To Harlem

De 73 jarige New Yorkse zanger Garland Jeffreys is de laatste tijd opmerkelijk productief. De CD 14 Steps to Harlem is de derde schijf van de afgelopen zes jaar. Garland Jeffreys maakte in de 70’er jaren veel indruk met prachtige songs als Wild In The Streets , Matador en Hail Hail Rock ‘n’ Roll. Als multiraciale man in Brooklyn gaf hij een sterk humanistische kijk op het leven in de straat. Kortom een bevlogen, sterk geëngageerde zanger.

Op zijn nieuwe album grijpt Garland terug naar die ‘goede oude tijd’. In Schoolyard Blues bijvoorbeeld komen zijn schooljaren in beeld. Een lekker bluesnummertje met een geweldige smerige smoelschuiver Brian Mitchell) op de voorgrond. I’m a dreamer is een prachtige ballad met een sterk Van Morrison feeling. When I was growing up in Brooklyn town, all my friends were black, white and brown…zingt Jeffreys vol passie. Het titelnummer is een ode aan zijn eenvoudige hard werkende ouders, die Garland stimuleerden om naar de universiteit te gaan. Spanish Heart is een heerlijk catchy klinkend liefdesliedje, geschreven voor zijn vrouw. Er staan 2 covers op het nieuwe album. Met I’m Waiting For My Man eert hij zijn muzikale vriend, wijlen Lou Reed. Hetzelfde geldt voor een bewerking van Help, een ode aan zijn vriend John Lennon. Reggae On Broadway is een mooi mijmerende song, waarin Jeffreys vertelt over de keer dat Joe Strummer naar een van zijn concerten in New York kwam. Het album sluit af met een ontroerende Luna Park Love Theme, waarbij Lou Reed’s vrouw Laurie Anderson op de viool is te horen.

14 Steps to Harlem is een prachtig album van een veteraan die lijkt aan zijn tweede jeugd te zijn begonnen. Ik zag hem onlangs in Austin, Texas en hij is nog altijd een bevlogen zanger, die de wereld een hoop humaniteit te bieden heeft. (Luna Park)