Chris Bergson Band, Bitter Midnight

Chris Bergson is een uit New York afkomstige zanger/gitarist/songwriter, die aanvankelijk een reputatie wist op te bouwen als jazzgitarist. In de jaren negentig begeleidde hij jazz zangeressen als Annie Ross, Dena DeRose, Sasha Dobson en Nora Jones. EInd vorige eeuw bracht hij ook de eerste albums onder eigen naam uit en deze konden ook wel in de categorie jazz ingedeeld worden. Later werd het muzikale spectrum wat uitgebreid met wat andere stijlen.

Helemaal verdwenen zijn de jazz invloeden natuurlijk niet , maar Bitter Midnight is toch vooral een blues, rock- en pop album geworden, waar ook soul en funk in verweven zijn. Alle elf de nummers op dit album zijn van eigen hand en laten dus een flinke verscheidenheid aan stijlen horen.

Naast Bergson op gitaar en zang horen we op dit album Richard Hammon, Matt Clohesy en Andy Hess elkaar afwisselen op bas en Aaron Comess en Tony Mason delen de drumpartijen. Bergson produceerde de cd samen met toetsenist Craig Dreyer, die zich op clavinet, Hammond en piano een zeer creatieve muzikant toont, die een niet te onderschatten bijdrage aan het album heeft geleverd.

De clavinet vertolkt naast de slidegitaar de boventoon in de blues-rocker “Pedal Tones”, het openingsnummer. Country invloeden zijn volop aanwezig in “5:20”. Fris gitaarspel in dit op eerste gehoor simpele nummer, met toch wel de nodige gelaagdheid.

Bergson is zeker geen onverdienstelijke zanger, maar de gastbijdragen van Ellis Hooks op twee nummers is toch wel een aangename bonus. Hooks neemt de vocalen voor zijn rekening van de pittige shuffle “Knuckles & Bones” en deelt de vocalen met Bergson in de titelsong. Als extra krijgen we in deze nummers bijdragen van Jay Collins (sax) en Steven Bernstein (trompet). Slechte album worden er tegenwoordig nog maar weinig gemaakt, maar dit album hoort zeker thuis in de hogere regionen. (Continental)