Colin Hay, Fierce Mercy

Colin Hay zag het daglicht in 1953 in Saltcoats, Schotland. De acteur Hay is Nederland vooral bekend door rollen in Engelse televisieseries, de zanger gitarist heeft palmares op zijn naam die meer tot de verbeelding spreken. Met Ron Strykert zette Hay in 1978 Men At Work in beweging. Down Under, Overkill en Who Can It Be Now? waren hits voor de groep. Solo heeft Hay dertien albums op zijn naam. Verder is opmerkelijk dat hij in 2001 en 2006 deel uitmaakte van Ringo Starr and His All-Starr Band.

Fierce Mercy telt tien nummers op de gewone release. De luxe editie van het album heeft drie bonustracks. Solo bouwt Hay aan een oeuvre dat al jarenlang bekend klinkt en toch bij elke nieuwe release verrast door de steeds weer aanwezige kwaliteit. Ook bij Fierce Mercy zal de fan een Best Of van Men At Work weer een keer uit de kast trekken en de vroegere, overbekende nummers opnieuw beluisteren.

Op Fierce Mercy wordt weer ouderwets relaxed en vakbekwaam gemusiceerd. Hay verhaalt geamuseerd over relaties en kleine gebeurtenissen uit het gewone leven. “I’m gonna get you stoned, like it is 1967,” zingt hij in I’m Gonna Get You Stoned met een knipoog naar de jaren dat hij jong was. Secret Love heeft een fijn rollend gitaarintro, waarna de Schot over een geheime liefde zingt. In het leven blijft niets geheim, dus zingt hij dat hij zich overgeeft aan zijn Secret Love. Blue Bay Moon is een bonustrack en de melodie wordt getrokken door een heerlijk loopje op de slide gitaar. Het is een van vele voorbeelden van de rustige en vakbekwame manier waarop Hay musiceert en communiceert.

Mogelijk dat mensen bij de muziek van Colin Hay het rafelrandje missen, maar de dertien nummers op Fierce Mercy luisteren lekker weg. Hay heeft te veel kwaliteit om dit album weg te zetten als slechts een herhaling of als een schijfje vol countrymuzak. Voor de liefhebber van rustige country is Fierce Mercy een prima aankoop. (Compass Records)