“And this one’s special,” van Little Hurricane

Little Hurricane in De Kleine Zaal van Paradiso (7 mei 2017). Anthony ‘Tone’ Catalano stapt het podium in Paradiso op. Hij legt een blad papier op de grond en pakt zijn gitaar. Achter hem wandelt Celeste ‘C.C.’ Spina met haar schoenen in de hand naar haar drumstel. Er wordt even gestemd en Superblues wordt ingezet. Little Hurricane is onderweg.

Superblues is een nummer van het album Gold Fever (2014). Het duo is voor de  promotie van Same Sun Same Moon naar Amsterdam gekomen. Het nieuwe, vierde album verschijnt bij Mascot Records en krijgt louter positieve recensies. De muziek van het duo is een mix van swamp blues, roots muziek, maar ook van de rock & roll ritmes van The Beatles. Robert Johnson en John Lennon zijn te vinden in de komposities van Little Hurricane. Vuige, rauwe blues! Gitarist en toetsenist ‘Tone’ en drumster ‘C.C.’ gaan voor niets minder. Het duo afkomstig uit San Diego, California bikt en beitelt vanaf 2010 aan een geheel eigen muzikale weg. In 2011 verscheen debuut Homewrecker. Het eerste album is net zo eerlijk, rauw en direct als het latere werk.

In 2013 bracht Little Hurricane Stay Classy (A Collection Of Cover Songs), een verzameling covers,   uit. Dus staat Natural Blues van Moby op de set-list en krijgt God’s Gonna Cut You Down van Johnny Cash een venijnige uitvoering. “We do like covers. And sometimes we play them,” meldt ‘C.C.’ wat overbodig. Het is fraai zoals het duo muzikale helden eert. March of  the Living is daarna een instrumentaal nummer van Same Sun Same Moon. Op de plaat duurt het nummer nog geen twee minuten, op de planken maakt het duo er een kleine vier minuten van.

Het eerste half uur duren de liedjes drie minuten. Het duo experimenteert nauwelijks en speelt strak de composities. Vanaf het podium spat broeierige rockmuziek waarbij flarden ‘catchy’ blues en bewegelijke ‘swamp’ de zaal in. Het enthousiasme in de zaal groeit. Er wordt zowaar zo nu en dan meegeklapt. Voor OTL, opnieuw een track van Same Sun Same Moon, vertelt Catalano dat hij het nummer heeft geschreven voor ‘C.C.’ Het is goed om te zien dat twee mensen die al vele maanden op tournee zijn zoveel plezier op het podium hebben. Na Ain’t No Sunshine, een nummer van Bill Withers, gaan de lichten in de zaal aan en zet de dj muziek aan. Het publiek wil anders en blijft applaudisseren. Na meer dan vier minuten stapt ‘C.C.’ de zaal in en gaat op weg naar de tafel met merchandise. Het publiek ziet haar lopen en juicht en klapt nog harder. ‘Tone’ vraagt haar naar het podium te komen en pakt zijn gitaar. “You guys confuse us,” zegt ‘C.C.’, de schoenen weer netjes voor het drumstel. Na de tweede toegift Hold Me Back van Homewrecker (2011) zet het duo de punt achter een voortreffelijk optreden.

Na de toegiften loopt ‘C.C.’ met haar schoenen in de hand naar de tafel met merchandise. Catalano blijft even in de hal naast het podium staan. Hij neemt zijn hoed af en wrijft zijn bezwete gezicht droog. Hij zucht en staart even naar de grond. Na dertig seconden komt hij overeind. Natuurlijk wil hij de set-list tekenen. Op de vraag of hij verbaasd is over de receptie door het publiek. “It’s always nice to play in a new city.” En na even nadenken: “And this one’s special.” Op 7 mei 2017 tekent hij met 05/10/2017.