Rich Hopkins & The Luminarios, My Way Or The Highway

De eenvoud van zijn melodieën; de heerlijk lome (zeg)zang; zijn fraai uitgesponnen rootsy gitaarrock in midtempo; de geëngageerde teksten; de onderhuidse spanning. Na het zoveelste album nog steeds een genot om naar de nieuwe te luisteren. Vaak en zo hard als maar kan. Maar eigenlijk dien ik ‘zijn’ te vervangen door ‘hun’. Want sinds Lisa Novak uit Texas jaren geleden toetrad tot de band van woestijnrocker Rick Hopkins uit Tucson, Arizona (met wie ze ook trouwde), is het rauwe geluid van de Luminarios geleidelijk aan vermengd met de fijne elegantie van Novak. De songs klinken doorgaans vloeiender, ingetogener, toegankelijker en door de mooie (tweede) stem van Novak romantischer. Op hun nieuwste release My Way Or The Highway wordt die ingezette lijn verder doorgetrokken. Niks vernieuwend dus of het moet de ingehuurde rapper Cecar Aguirre zijn in Meant For Mo’. Niet per se voor herhaling vatbaar, maar de gruizige, hypnotiserende gitaarsound waarmee de waterval van woorden wordt begeleid is prachtig. Weemoed borrelt omhoog in de akoestische track Lost Higway, een instrumentaaltje dat de robuuste romantiek van het zich heerlijk ‘verloren’ wanen op de zuidelijke hoofdwegen van de VS zo sfeervol verbeeldt. Beide songs bevinden zich in het midden van het album, maar van het gedeelte daarvoor en daarna is het ook volop genieten. Het prachtige openingsnummer Angel of the Cascades is episch. Het karakteriseert de geweldig kleurrijke en broeierige sound van de plaat die uiteraard wordt bepaald door de inzet van gitaren, gitaren en nog eens gitaren, waaronder Rickenbacker, Gretch, Gibson, Telecaster, Martin, et cetera. De Luminarios vormen, naast Hopkins/Novak, deze keer The Austin Rhythm Section, The Austin Musicians, onder wie de gitaristen Eric Hisaw en Jon Sanchez (van Alejandro Escovedo’s band), en de Tucson Musicians (gitaristen, toetsenisten, bassisten), in (af)wisselende bezettingen actief in een studio in Austin en Tucson. Al zit ik thuis op de bank, met deze muziek is My Way the Highway. (Blue Rose Records)