Vlam in de pan tijdens concert Junior Mack

Er bestaat een zekere band tussen de uit New Jersey afkomstige Junior Mack en Nederland. Die band is waarschijnlijk al ontstaan uit diens waardering voor Jan Akkerman en zijn regelmatige bezoeken aan ons land hebben deze kennelijk alleen maar nog meer versterkt. Nadat hij jarenlang bijna uitsluitend de rol van begeleider op zich had genomen timmert hij nu enkele jaren succesvol als soloartiest aan de weg. Hij speelde in het verleden onder meer met de Allman Brothers Band, Magic Slim, Jeff Healey en kwam als lid van het Heritage Blues Orchestra, waarmee hij met “And Still I Rise” een van de meest geprezen bluesplaten van de laatste jaren maakte, pas goed voor het voetlicht.


Tussen 28 april en 7 mei deed hij een korte tour door Nederland en Luxemburg. Op 2 mei stond Junior Mack in Q-Factory in Amsterdam met zijn Nederlandse begeleidingsband Blind B and the Visionairs. Dat zijn bassist Bart Kamp, drummer Jody van Ooyen en gitarist Richard van Bergen. Stuk voor stuk door de wol geverfde muzikanten, die een uitstekende basis vormen voor Junior Mack. De solide spelende Jody en de melodieuze bas van Bart zorgen voor een stevig fundament. Het ronde en volle gitaargeluid van Junior Mack contrasteert mooi met de felle, bijtende gitaarstijl van Richard. Gedurende krap twee uur wordt het publiek getrakteerd op een prachtige set gedreven gitaarblues. Het begint met het instrumentale “Mack’s Mood” en daarna horen we nummers langskomen als “Leaving Trunk”, Breaking Up Somebody’s Home” en “Buddy Buddy Friends”, alsmede “Dreams” (Allman Brothers Band) en klassiekers als “Mystery Train”. De naam Jan Akkerman viel al. Het toeval wilde dat deze aanwezig was en hij werd prompt door Mack gevraagd om wat mee te spelen. Het is niet de eerste keer dat beiden het podium delen. Enkele jaren speelde Akkerman al mee met een optreden van de Heritage Blues Orchestra. Nadat hij zichtbaar even moest wennen aan Richards gitaar ging toch behoorlijk snel de vlam in de pan. Na bijna twee uur goede en gedreven blues werd het optreden besloten met een door Mack solo gespeelde versie van Skip James’ “Hard Time Killing Floor Blues”.

 

Een prima optreden door een viertal goede muzikanten, die er duidelijk plezier in hadden. Q-Factory is bovendien een prettige zaal met een goed geluid, wat ook heeft bijgedragen aan de kwaliteit van de show. En dat Jan Akkerman ook nog heeft meegespeeld was gewoon een extra cadeautje.