Jim Lauderdale, London Southern

Jim Lauderdale heeft een enorme waslijst aan projecten achter zijn naam staan. Hij is vooral een country-man met af en toe een uitstapje richting bluegrass, pop, rock en wat dies meer zij. Als ik het goed heb geteld is hij aan zijn 28e album sinds 1991 (‘Planet of love’) toe, met onderweg aansprekende projecten als ‘Headed for the hills’ (2004), ‘Country superhits vol 1’ (2006) en ‘Buddy (Miller) and Jim’ (2012). De nieuwe CD is opgenomen in de Goldtop Studio in Londen, de producers (3) komen uit Londen, zijn bekend van hun werk met Nick Lowe en ook de begeleiders horen bij Lowe. Geen country en bluegrass ditmaal, maar soepele soul en pop, waarbij Lauderdale klinkt als een subtiele liedjeszanger uit het zuiden van de USA, maar dan wel heel laidback. Alle twaalf songs zijn van Jim, met interessante hulp van Dan Penn (‘What have you got to lose’, ‘Don’t shut me down’) en John Oates (‘If I can’t resist’, ‘Different kind of groove this time’). De sfeer van ‘Groovy kind of love’ (door vele artiesten gecoverd, maar vooral bekend in de versie van ‘The Mindbenders’ uit 1966 en Phil Collins uit 1988) is in een flink aantal songs direct om de hoek te vinden. Er is toch nog een country nummertje op de CD te vinden, bijna aan het eind is daar ‘Don’t shut me down’, in deze setting een juweeltje. De afsluiter is een, ‘This is a door’ is een heuse rocker, een lekkere afsluiter van een verder zwoele en subtiele CD.

Gossie, wat een leuke verrassing, deze nieuwe van Lauderdale. Dank zij de inbreng van de mensen rondom Lowe anders dan we van hem gewend zijn. Vooral lekker op een zwoele zomeravond met barbecue en een lekker drankje. Dat gaat lukken als je niet te lang wacht met aanschaffen. (Proper)