Cory Branan, Adios

Plagiaat! Op zijn minst een keer zal de luisteraar dit denken na het opzetten van de langspeler Adios. Opener I Only Know zou zo een nummer van Debbie Harry kunnen zijn. In de door Branan geschreven muzikale opening passen precies de woorden die de groep Blondie van Debbie Harry onsterfelijk hebben gemaakt. De tekst ‘Oh Denis doo-be-do. I’m in love with you, Denis doo-be-do. I’m in love with you, Denis doo-be-do. I’m in love with you’ valt naadloos in het intro van Branan. In het nummer speelt Laura Jane Grace van Against Me! een onverwachte en prima gastrol.

Adios wordt in het persschrijven ook wel de doodsplaat van Branan genoemd. In het liedje The Vow herdenkt hij zijn overleden vader. Imogene is een lied over een liefde die voorbij is. Daarmee is het gevoel niet weg, de geliefde is verdwenen, maar de gedachte aan de ander is nog levend. Brannan durft in zijn teksten verder te gaan dan oppervlakkige observaties. Hij zingt met teder gevoel over de verloren relatie en citeert zijn vader over lessen die de zoon nog niet nagekomen is.

Branan wordt in 1974 in Mississippi geboren. Hij leert jong gitaar spelen en is lid van heavy metal groepen. De groep die Black Sabbath covers speelt is maar een voorbeeld. Na de kennismaking met de countryrock en folkmuziek van John Prine begint Branan zelf nummers te schrijven. Debuut The Hell You Say verschijnt in 2002 nadat het een jaar eerder in eigen beheer al een release heeft gekregen. The No-Hit Wonder is het voorlaatste album in 2014 en een voorbeeld van de ironische blik die Branan op zijn carrière heeft.

Cold Blue Night is een rustige ballade waarin Branan mijmert over het leven, terwijl hij een plek in de avondschemer heeft gevonden. Another Nightmare In America heeft tempo en wat gif. Het nummer zou naadloos passen in het oeuvre van een groep als The Gaslight Anthem.

Uiteindelijk heeft Adios zoveel kwaliteit dat zelfs het intro van I Only Know in het voordeel van Branan werkt. De tekst van Debbie Harry raakt wat op de achtergrond en de knipoog naar de Amerikaanse punkrock is vet en gevuld met een glimlach. Het palet van countryrockmuziek van deze talentvolle muzikant heeft zoveel tinten, dat het de luisteraar af en toe duizelt. Adios verdient heel veel luisterbeurten. (Bloodshot Records)