Charlie McGettigan, Some Old Someone

Mijn trouwe volgers kennen mijn zwak voor het Duitse superlabel Stockfisch. Altijd een fraai boekje met informatie en teksten en bijzondere instrumenten. Als altijd is de geweldige fretless bass van Hans-Jörg Mausch prettig hoorbaar aanwezig. Verder de bekende namen van het label als Ian Melrose (el gtr), Manfred Leuchter (accordeon), Lutz Möller (piano) en Lea Morris (vocals). Verder horen we Peter Funk op lap steel en Jens Kommnick op gitaar, mandoline, whistles, ocarina en uilleann pipes. En uiteraard de hoofdpersoon, de Ierse singer-songwriter Charlie McGettigan, actief sinds de jaren 60 van de vorige eeuw. De volgers van het Eurovisie songfestival kennen hem als winnaar van het festival in 1994 (samen met Paul Harrington met het door Brendan Graham geschreven ‘Rock ’n roll kids’). McGettigan nam diverse CD’s in de USA op onder leiding van de legendarische producer Bill Vorndick (Dolly Parton, Bob Dylan, Alison Krauss etc), zijn liedjes zijn gecoverd door vele artiesten, bijv. Mary Black, De Danann en Hal Ketchum. De veertien songs op de CD zijn op één na van Charlie, in een drietal songs met hulp. De afsluiter is het voornoemde ‘Rock ’n Roll Kids’. Het zal niemand verbazen dat ‘Some old someone’ een rustige, subtiele folkCD is. Bij elk liedje is er behalve de tekst een uitleg van de ontstaansgeschiedenis. Liedjes uit het leven gegrepen. Neem ‘Feet of a dancer’, het verhaal van een jonge teenager die overleed in een grot bij de geboorte van haar kind, haar zwangerschap had ze verborgen gehouden voor haar omgeving.

Als altijd brengt Stockfisch ons een vlekkeloos mooi geproduceerde en opgenomen CD met übersubtiele folkmuziek. Luister en onthaast, gij drukbezette Europeaan! (Stockfisch Records)