Son Volt, Notes Of Blue

Notes Of Blue is alweer het achtste album van Son Volt. Deze band van Jay Farrar die na vier jaar Uncle Tupelo (net als Jeff Tweedy, Wilco) zijn eigen weg ging, zoekt dit keer zijn inspiratie in vooral de blues. In het openingsnummer Promise The World is daar nog niet veel van te merken. Een prachtig country deuntje á la The Flying Burrito Brothers met prachtig pedal steelwerk van Jason Kardong en fiddle klanken van Gary Hunt. De inspiratie voor deze song deed Jay Farrar op na de beluistering van Nick Drake’s Pink Moon.

Jay Farrar raakte geobsedeerd door de unieke gitaar tunings van country bluesmuzikanten als Skip James en Mississippi Fred Mc Dowell. Op Sinking Down zijn de rauwe bluesklanken uit Mississippi duidelijk hoorbaar en ook enigszins bij de hypnotiserende gitaarriffs van het liedje Static. Bij Cherokee is een meer bluesy North Mississippi Hill Country Style te horen. Bijzonder fraai klinkt het Tom Petty achtige Back Against The Wall, waarbij Jay Farrar heerlijk vies te keer gaat op zijn gitaar. Wel heel pittig gaat het er aan toe bij het rockertje Lost Souls (denk aan ZZ Top). Rustpuntje is het sfeerrijke The Storm waarbij de hoge zang van Jay Farrar opvalt. De melodierijke song Cairo And Southern is een van de hoogtepunten. Een prachtige liedje om heerlijk mee weg te zweven.

Notes Of Blue duurt slechts 31 minuten, maar er valt genoeg te ontdekken op deze vindingrijke schijf van Son Volt.