Wesley Stace, Wesley John Wesley Harding

De in Hastings U.K. geboren singer-songwriter en romanschrijver Wesley Stace verhuist in 1991 naar Philadelphia in de V.S. om op beide fronten zijn geluk te beproeven. Onder het pseudoniem John Wesley Harding, overgenomen van Bob Dylans album uit 1967, schrijft hij verscheidene succesvolle romans en maakt zeventien albums, slechts goed voor een bescheiden populariteit. Misschien dat die status met het tweede album Wesley’s John Wesley Harding, zijn tweede onder eigen naam, een fijn duwtje krijgt. Zou verdiend zijn, want de plaat bevat een dozijn mooie nummers, met daaronder de opvallende cover Don’t Turn Me Loose, de hit van het Nederlandse duo Greenfield & Cook in 1972, dat goed past tussen zijn eigen werk dat varieert van singer-songwriter/folk-popballads tot pup-rocksongs. Stace pent gevarieerde, vlotte, meezingbare liedjes, aanstekelijk gearrangeerd en geproduceerd door Gary Louris van The Jayhawks, de band die de uitstekende begeleiding voor haar rekening neemt. Smaakvolle gitaarsounds, fraaie piano- en orgelbijdragen en mooie achtergrondvocalen ondersteunen het zachte, warme stemgeluid van Stace, dat zowel doet denken aan Nick Lowe als aan Elvis Costello. Sowieso refereert het album aan de jaren zeventig, in het bijzonder het nummer Hastings Pier dat verhaalt over bijgewoonde optredens van onder meer The Rolling Stones en Pink Floyd. Prima plaat. (Yep Roc Records)