Chatham County Line, Autumn

Chatham County Line behoort zo langzamerhand tot het betere meubilair in de bluegrass/folkwereld. All Music noemde de band al ‘one of America’s best acoustic groups’ en dat is helemaal correct. Hun zevende CD heet ‘Autumn’ en is voor de fans herkenbaar, degelijke akoestische muziek met een ziel en neen bluegrasshart. Dave Wilson (gitaar, harmonica, zang), John Teer (Mandoline, fiddle, zang), Chandler Holt (banjo, gitaar, zang) en Greg Reading (bas, pedal steel, piano, zang) Een geweldig goed collectief, ‘Chatham County Line’. De bluegrass van de heren krijgt een geheel eigen invulling met elementen uit alle stromingen van de Americana. Hetgeen de CD een gevarieerd en aangenaam luisterbaar karakter geeft. Neem het laidback en lazy gebrachte ‘Bon ton roulet’, je waant je even in New Orleans. En ‘Show me the door’ doet enigszins denken aan ‘Six days on the road’ met zijn heerlijke piano. ‘Siren song’ en ‘Rock in the river’ zijn weer lekkere midtempo country deuntjes met de banjo in de hoofdrol. Folk komt aan bod in het rustige ‘Jackie boy’, waar bas en gitaar voor de begeleiding zorgen voordat de pedal steel zich met het refrein bemoeit. Mondharmonica, piano en een vrolijk Latijns ritme komen aan bod in ‘All that’s left’, mijn persoonlijke favoriet van de CD. De hele CD door genieten we van de uitstekende harmoniezang van de heren, behalve in het heerlijke uptempo bluegrass-instrumentaaltje ‘Bull city strut’. Het andere pure bluegrass nummer is ‘If I had my way’.

Prachtige, doorleefde akoestische muziek, prima liedjes en gaaf gearrangeerd door Wilson en zijn makkers. Mooi, mooi, mooi! Zou een plaats moeten krijgen in vele jaarlijstjes. (Yep Roc Records)