Ha Ha Tonka, Heart-Shaped Mountain

Amsterband was in een vorige carrière de naam van de groep. Op 13 mei 2007 veranderde de leden van de band de naam naar Ha Ha Tonka. Twee namen die goed zijn voor een verbaasde glimlach en de wenkbrauwen omhoog laten gaan. Als Amsterband gaf de groep het wonderlijke rijtje Coldplay, Weezer en Oasis als invloeden. De naam Ha Ha Tonka werd gevonden in een park in de omgeving van Camdenton, Missouri. Het trio tekende bij Bloodshot Records en in 2007 verscheen debuut Buckle in the Bible Belt. Tot zover wat data bij het verschijnen van Heart-Shaped Mountain, de vijfde langspeler van de groep.

Acht of negen jaren geleden maakte Ha Ha Tonka muziek die goed tot zijn recht kwam in middelgrote zalen. Het publiek kon de groep bijna aanraken en meezingen op de liedjes die geschreven leken in de collegebanken. In veel recensies kreeg de muziek van de groep labels als jong, bravoure, tempo en energie. De muziek werd veel op de radioprogramma’s van de universiteiten gedraaid. Het geluid van de groep heeft zich verder ontwikkeld. Op het laatste album staan tien nummers. Ha Ha Tonka maakt americana doordrenkt van rock en roots flarden. Anno 2017 wil de groep anthems maken die verder gaan dan de lokale kroegen of zalen. Na optredens op Lollapalooza, Austin City Limits en SXSW en tours met Old 97s, Longhorne Slim, Murder By Death en Meat Puppets wil de groep op eigen benen de stap naar de grotere podia maken.

Het nieuwe album is de perfecte kruiwagen om de groep die grote concertplekken binnen te rijden. Opener Race to the Bottom is energiek, heeft een catchy ritme en zet de luisteraar in beweging. Het refrein heeft fijne harmonieën en heeft precies de juiste eenvoud om mee te kunnen worden gezongen. Everything heeft een aanloop op gitaar, een wat melancholieke tekst maar houdt de aandacht vast. All With You is opnieuw een meezinger, een rockanthem dat vraagt om opengesperde kelen. Land Beyond leent het intro op piano van Lady Madonna van The Beatles en komt aardig in de buurt van een nummer klassieke Britpop. The Party is een wat lichter liedje en zal de toegiften van de concerten niet halen. Lichtgewicht lijkt hier ook wat gemakzuchtig. Arkansas is wat steviger en past de groep beter. Favor is een cafédans die kan worden gespeeld voor een kolkende moshpit in een zwetende concertzaal. Het nummer paart een goede melodie aan een vlot lopende tekst. Telluride is de afsluiter en geeft de luisteraar de gelegenheid om wat tot rust te komen. Na een of twee draaibeurten vraagt de song om meer tijd en aandacht. Peter Buck van REM zou er aan meegeschreven kunnen hebben.

Ha Ha Tonka klinkt als een hechte groep. Met Heart-Shaped Mountain kan de groep de stap naar de grotere podia maken. Laat het vijftal in Nederland in de middelgrote zalen spelen en dat zullen onvergetelijke avonden worden. Ha Ha Tonka gebruikt steeds beter de potentie die de vijf muzikanten hebben. Heart-Shaped Mountain is een uitstekende langspeler in een mooie rij releases. (Bloodshot Records)