Assunta & The Light Orchestra, Silent Revolution

Onder naam Assunta & The Light Orchestra gaat een Belgisch duo schuil. Zangeres en songwriter Assunta Mandaglio heeft (zuid-) Italiaanse roots, maar is geboren in België. Assunta is sinds 2000 actief in de muziek en heeft een indrukwekkend aantal projecten op haar naam staan, waarbij ze als songwriter haar mannetje staat. De laatste jaren werkt ze samen met de excellente gitarist Pieter Thys (actief sinds midden jaren 90 van de vorige eeuw), eerst in de elfkoppige band Balaxy Orchestra en nu dan met het kleinschalige project Assunta & The Light Orchestra. Twee jaar geleden, bij gelegenheid voor de vorige CD van het duo, ‘Live’, noteerde ik de volgende slotzin: ‘Assunta & The Light Orchestra live’ brengt gevoelig luistergenot voor de stille momenten van de dag en vooral van de avond. Je moet het gewoon ondergaan en je laten meespoelen in de wollige wereld van Assunta en Pieter’. En voor de nieuweling, ‘Silent revolution’, geldt hetzelfde. De muziek is mooi verstild, leunt soms tegen new-age aan, maar is vooral eigentijds. De 11 songs werden door Assunta en Pieter geschreven, de teksten zijn van Assunta, met uitzondering van ‘Roxanne’, waar de tekst van Sting is en van ‘Colours’, waar Brenda Louise van der Struijs-Zuidema een bijdrage leverde.

Het is wederom optimaal genieten van de gevoelige stem van Assunta en het fenomenale spel van Thys, die zijn eigen experimentele gitaren bouwde (‘double-neck frettles guitar’, ‘violin guitar’) en hier bespeelt met een intiem en fraai geluid tot gevolg.