Rodney Crowell, Close Ties

Voor de Americana-liefhebbers is de geboren Texaan Crowell een topnaam. Zijn carrière in de muziek begon op jonge leeftijd, op zijn elfde (1961) speelde hij drums in de band van zijn vader, later in de sixties speelde hij in diverse garage rock bands in Houston, waarbij altijd ruimte was voor een enkel country nummertje. In 1972 trok hij naar Nashville, waar hij Guy Clark tegenkwam, waarmee hij een band kreeg, met name voor songwriting. Zijn carrière kwam van de grond toen Emmylou Harris zijn ‘Bluebird wine’ opnam voor haar LP ‘Pieces of the sky’. In januari 1975 vroeg Emmylou hem om ritme gitaar te komen spelen in haar fameuze Hot Band en daarna is alles historie. Zijn songs zijn inmiddels door talloze artiesten gecoverd, zijn CD’s, te beginnen met ‘Ain’t living long like this’ (1977), verkochten redelijk tot zeer goed. De laatste vier jaar brachten ons twee zeer succesvolle duo-werkstukken met Emmylou Harris, ‘Old yellow moon’ (2013, goed voor een Grammy award en de meest succesvolle CD uit zijn hele carrière) en ‘The traveling kind’ (2015, nominatie voor Grammy) en twee solo CD’s (‘Tarpaper sky’ uit 2014 en nu dus ‘Close ties’). De tien songs op ‘Close ties’ zijn alle van de hand van Crowell, met hulp in twee songs. Het is een echte Crowell geworden met lekker rockende nummers afgewisseld met gevoelige ballades en sterk autobiografische teksten. In de begeleiding valt met name gitarist Steuart Smith op (luister naar zijn solo op elektrische gitaar in het samen met Sheryl Crow gezongen ‘I’m tied to Ya’). Verder uiteraard bas en drums, percussie, piano, pump organ, strings en orgel. Ex Rosanna Cash (de verstandhouding is prima) zingt ook een keer mee (in ‘It ain’t over yet’). Prachtig is de afsluiter, het folky ‘Nashville 1972’ (hoofdrol voor het pump organ), met daarin zijn herinneringen aan zijn start in die stad: ‘I had a dog named Banjo and a girl named Muffin, I’d just blew in from Texas and I didn’t know nothing. I found my way around this town with a guy named Guy, who loved Susanna and so did I (Susanna Clark stierf in 2012 en komt terug in ‘Life without Susanna’, een andere sterk autobiografische song op de CD)’. Waarna een groot aantal nu bekende en toen startende singer-songwriters uit die tijd worden genoemd, o.m. Richard Dobson, David Olney, Steve Earle, Townes Van Zandt

Met ‘Close ties’ laat Crowell horen dat hij nog altijd bij de absolute top in singer-songwriterland hoort. Een juweel van een CD, niet in de laatste plaats door de prachtige songs! (New West Records)