The Sadies, Northern Passages

Northern Passages is het tiende album van The Sadies uit Toronto, Canada. Meteen maar voor de draad ermee: hun allerbeste, want creatiefste, veelzijdigste en welluidendste countryrockplaat die ik in tijden heb gehoord. Groot pluspunt bovendien: er wordt in alle nummers prachtig (samen) gezongen door de broers Dallas en Trevor Good, wat toch een opmerkelijke stijlbreuk is met het verleden toen relatief veel instrumentale songs onderdeel was van hun repertoire.

De muziek op Northern Passages bevat een brede waaier van stijlen die we al kenden, maar nooit eerder in een dergelijke pakkende, sfeervolle mix. Countrymuziek doortrokken van garage/punkrock, desert-surf, rockabilly, powerrockpop, gevangen in beeldschone melodieën die tjingelen, twangen, grommen en rock & rollen door fraaie gitaarinkleuringen en prachtige, ritmische dynamiek. De sfeer varieert van lieflijk tot spookachtig, van dreigend tot dromerig, gebracht in een buitengewoon mooie cadans van rockers en ballads.

De broers worden al sinds de oprichting in 1998 bijgestaan door drummer Mike Belitsky en bassist Sean Dean en is Kurt Vile te gast als solozanger in It’s Easy (Like Walking), één van de fraaiste liedjes op dit sublieme album.