The Waifs, Ironbark

In 1992 besluiten de zusjes Vicky en Donna samen muziek te gaan maken. De twee willen weg van de schuifdeuren in het ouderlijk huis en professioneel de kost verdienen met de folkrock songs. Er wordt een busje gekocht en ze vinden een kompaan in Josh Cunningham. In 1993 brengen ze een album uit met dertien eigen liedjes. De plaat krijgt tijd op de radio, de pers pikt The Waifs op en het trio gaat meer optreden. Shelter Me verschijnt in 1996 en daarmee was ‘de moeilijke tweede’ gelukt. De vierde langspeler Up All Night (2003)betekent in Australië en Amerika de grote doorbraak. De eerdere album worden opnieuw uitgebracht op de Amerikaanse markt. Na iets meer dan tien jaren staat de groep aan de top van de folkrock, zijn de platen niet aan te slepen en verkoopt elke zaal uit.

Opvallend aan de muziek van de groep zijn natuurlijk de vocalen. De stemmen van de zusje passen wonderwel bij elkaar. Cunningham completeert het drietal stemmen die elkaar prachtig aanvullen. Bijzonder aan de muziek van The Waifs is verder het gitaarspel van de drie muzikanten. Folkrock, en dan vooral de folkrock die de hitlijsten haalt, is soms wat voorspelbaar. Niet bij The Waifs. De groep zoekt in elke compositie het muzikale avontuur. In de liedjes van The Waifs zijn akkoorden niet gewoon vingers die de snaren beroeren. In heel veel van de songs is er iets extra’s, zijn er muzikaal details die na meerder malen luisteren pas opvallen. Op Ironbark staan nummers die pas na vele luisterbeurten de laatste kleinigheden prijs geven.

The Waifs bestaan vijfentwintig jaren, een mooi jubileum. De groep heeft Ironbark live en akoestisch opgenomen. Daarbij is er een bonusschijf met maar liefst elf tracks. Met Ironbark wil de groep de fans bedanken voor de steun bij een mooie carrière. Voor de spreekwoordelijke appel en een ei zijn de nummers te verkrijgen via de site van de groep. Daarbij ligt de release voor een vriendschappelijk prijsje in de winkels. Vijfentwintig nummers, voor elk jaar van het jubileum een nieuw lied. Het is een mooi gebaar van de groep voor de trouwe fans. En het zou zo maar kunnen dat folkrock liefhebbers willen luisteren naar The Waifs. Ironbark is een prima instap naar meer materiaal van de Australiërs. (Compass Records)