Wille & the Bandits, Steal

Het uit Cornwall afkomstige trio Wille & the Bandits is met recht wat je een power trio zou mogen noemen. Recht-toe-recht-aan bluesrock, hardwerkend met meer dan 200 optredens per jaar, het past allemaal bij deze benaming. Ze hebben getoerd met diverse artiesten, variënd van Joe Bonamassa tot Status Quo en Deep Purple. De band bestaat uit Wille Edwards (zang, gitaar, lapsteel, dobro), Matthew Brooks (bas) en Andrew Naumann (drums, percussie). Hun drie eerdere albums werden goed ontvangen, hoewel zij op hun laatste studioalbum “Grown”(2013) wat zoekende leken te zijn. Maar op hun nieuwe album “Steal” blijken zij hun richting, namelijk de pure bluesrock weer te hebben gevonden.

De nieuwe plaat is opgenomen in The Grange Studio op het platteland van Norfolk op een analoge tape met apparatuur uit de vijftiger en zestiger jaren. En het resultaat mag er zijn: fris, helder en authentiek. Op drie van de negen nummers krijgt de band ondersteuning van Don Airey, de keyboardspeler met een enorme staat van dienst, waaronder sinds 2003 lid van Deep Purple. “Steal” is een onvervalste bluesrock-cd, maar de heren zorgen wel voor de nodige variatie. Tussen het rauwe werk staan voldoende rustigere, zelf akoestische, nummers die zorgen dat het geheel niet snel gaat vervelen. Opvallend is het melodische baswerk van Brooks, die vaak de melodie draagt. Ook de teksten, die vaak maatschappelijk betrokken zijn, zijn het waard om te worden beluisterd. Het mooiste nummer is voor mij “Scared Of The Sun”, mede door het baswerk van Brooks en het orgel van Airey, De combinatie van pure muziek en authentieke opnametechnieken maakt het geheel zeer uniek. Aanrader. (Jigsaw Records)