Paal Flaata, Bless Us All

Een van de redenen waarom de Finse rockzanger Paal Flaata een eeuwige plaats in mijn muzikale hart verdient, is het album Amsterdam Stranded (1998) met daarop het monumentale Mercy Of Maria. Iemand die een dergelijke prachtsong in zijn vingers heeft, verdient wat mij betreft een lauwerenkrans. Weliswaar van bescheiden formaat, maar toch. Een andere reden is het feit dat Flaata een uitstekende neus heeft voor goede songs die door anderen zijn geschreven. Zo nam hij vijf jaar geleden tien nummers op van Chip Taylor, een album dat onder de titel Wait By The Fire blijk gaf van een respectvolle maar tegelijk ook eigen visie op het werk van de inmiddels 77-jarige songschrijver wiens compositorische talent door tal van muzikanten is onderkend. Vorig jaar deed hij op Come Tomorrow hetzelfde met tien nummers van Townes Van Zandt. Opnieuw is er sprake van ontzag voor de songs die hij opneemt, maar nergens valt enig epigonisme te bespeuren.

Tussendoor verscheen Bless Us All, Plaata’s eerbetoon aan de enigszins onderbelichte grootheid Mickey Newbury. Dank zij het bescheiden succes van diens voorganger werd beslist dit album opnieuw uit te brengen en daar kan de liefhebber van (h)eerlijke muziek alleen maar blij mee zijn. Newbury stierf in 2002 op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van emfyseem. Hij maakte ruim twintig albums die een schat aan parels nalieten. Uit die overvloed pikte Paal Flaata tien nummers die niet alleen een goed beeld geven van Newbury’s talent als songschrijver, maar die evengoed duidelijk maken dat Flaata zijn selectie met de nodige zorg en kennis van zaken heeft samengesteld. Of je nu luistert naar prachtige liefdesliedjes als Remember The Good, Poison Red Berries, The Future’s Not What It Used To Be en Good Morning Dear of je legt je oor te luister bij een complexer nummer als An American Trilogy, Flaata biedt de geest van Newbury de ruimte om bij wijze van spreken aanwezig te zijn. En hoewel ik de voorkeur geef aan de uitvoeringen van Mickey Newbury zelf, moet het mij van het hart dat Bless Us All een uitstekend plaatje is. Fijn dat er opnieuw enige ruchtbaarheid aan wordt gegeven.