Bill Johnson, Cold Outside

Bill Johnson is een Canadese zanger/gitarist/songwriter, die al vanaf zijn veertiende in de muziek zit. Aanvankelijk als sideman voor mensen als Hubert Sumlin, Cash McCall, Son Seals, Donald Ray Johnson, Rita Chiarelli, Big Dave McLean, Dutch Mason, Suzy Vinnick, and David Vest. Daarna ging hij solo aan de slag, maar ook met zijn Bill Johnson Blues Band.

‘Cold Outside’ is zijn vierde album en hij wordt hierop bijgestaan door Rick Erickson op bas, Darcy Phillips op piano en orgel en Joby Baker op drums. Baker is ook op één nummer als bassist te horen en drummer Ross Hall en pianist David Vest leveren ook de nodige bijdragen.

Johnson schreef alle elf nummers op dit album en dit ging hem goed af. Al met al heeft hij een sympathiek klinkend album afgeleverd, zonder muzikale hoogstandjes, maar wel met uit het hart gespeelde nummers. De meeste nummers zijn blues, maar ook country schuwt Bill niet, getuige de nummers “Night Train”, “Cold Outside”, “Driftin’ And Driftin'” en “Angeleen”.

De cd opent met “Baggage Blues”, een prima blues met stevig pianospel van David Vest. Bill Johnson toont zich een smaakvol gitarist, die ook op slide fraai werk laat horen. Geen overdadige gitarist, maar wel iemand met de juiste noten op de juiste plaats. In nummers als “Nine Dollar Bill” en “Make A Fella Nervous” onbreekt een lekker stukje swing niet. “My Natural Ability” is een fraaie slow blues, waarin hij zijn natuurlijke aanleg om te verliezen bezingt.

Voor meer info over deze Canadese bluesman wil ik verwijzen naar www.billjohnsonblues.com. De man verdient zeker aan deze kant van de grote oceaan wel wat meer aandacht en deze cd kan een aangename kennismaking zijn