Scott H. Biram, The Bad Testament

Een bijzondere plaat, deze “Bad Testament” van Scott H. Biram. Hij is niet vast te pinnen op een bepaalde stijl, maar met blues achtige country punk kom je een heel eind. Als one-man band ramt en beukt hij door de meeste van de dertien nummers op deze cd heen, terwijl hij op een aantal andere was gas terug neemt. En kennelijk kan het hem niet schelen of het allemaal netjes en glad klinkt. Het is rauw, hij laat steken vallen en is bijwijlen gewoon slordig. Is het daarom een slechte plaat geworden? Nee, dat zeker niet. Er is desondanks, of misschien wel dankzij, genoeg te genieten.

Birams teksten bevatten regelmatig een knipoog en voor de goede luisteraar bevatten deze ook nog wel eens een boodschap. Zo is het duidelijk dat hij geen fan is van welke religie dan ook, zoals hij laat horen in het titelnummer. Toch is de country punker een type van ‘rauwe bolster, blanke pit’. Zijn gevoelige kant laat hij zien in nummers als “Red Wine”, “Crippled & Crazy”en “Righteous Ways”. Al met al een fascinerend album.